Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 10 січня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/01/10/gurivska-gromada-priinjala-strategiju-rozvitku-scho-zminitsja-.htm
суспільство, 10 січня 2022

Гурівська громада прийняла стратегію розвитку: що зміниться?


На першому етапі реалізації стратегії розвитку Гурівської громади у фокусі: розвиток  економіки, освітньої, медичної та екологічної сфер. Також планують реалізувати декілька ініціатив у туристичній сфері. А от до унікального проєкту «Веселі Боковеньки» у громаді вирішили добре підготуватися і підійти на другому етапі.


Як розповіла, начальник  відділу розвитку територій Гурівської громади Лариса Свірса, на момент старту процесу розробки стратегії у Гурівській сільській раді ще не було профільного відділу, а вона – потенційна керівниця – тільки проходила стажування. Тож робочу групу створили у січні, відповідний структурний підрозділ у лютому і впродовж 2021 року тривала робота над стратегією.


Провівши опитування мешканців громади та соціально-економічний аналіз, визначивши сильні та слабкі сторони, загрози та можливості для розвитку громади, робоча група вирішила зосередитися на двох стратегічних цілях: розвиток економіки та підприємництва і підвищення якості життя.


- На 2022-2024 роки громада визначила 34 проєкти, реалізація яких планується за кошти місцевого бюджету та коштів не заборонених чинним законодавством. Серед них значна частка припадає на освітню сферу, адже наші сім шкіл та сім садочків тривалий час мали дуже незначні ресурси, яких не вистачило б на ремонт або модернізацію, - розповіла Лариса Свірса.


Так, планується відремонтувати покрівлі шкіл у селах Гурівка та Бокове, встановити харчоблок в опорній школі села Бокове – орієнтовна вартість проєктів близько 22 млн гривень. Крім того, для школярів планується будівництво двох спортивних майданчиків із штучним покриттям  для гри у міні-футбол – один у 2022 році, другий – у 2023. 


- У нашій громаді створений Центр первинної медико-санітарної допомоги. Там працюватиме два сімейних лікаря та педіатр. У 2021 році громада придбала медичне обладнання згідно переліку, як одне із  складових для  отримання  ліцензії. Серед проєктів, спрямованих на покращення медичної сфери, у стратегії розвитку передбачений ремонт амбулаторій  та  водозабезпечення даних приміщень, - зазначила начальник відділу розвитку територій.


Під час проведення аналізу сильних та слабких сторін, стало зрозуміло, що громада може успішно розвивати туризм та індустрію гостинності. Для цього на території наявні всі природні умови, але треба попрацювати в напрямку розвитку туристичної інфраструктури.


Тож на першому етапі Гурівська громада реалізує проєкт реконструкції ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Дуби в Гурівському лісництві», облаштують та розроблять нові туристичні маршрути, а також планують популяризувати туристичний напрямок в громаді, як для місцевих туристів, так і для закордонних.


- Впродовж наступних трьох років ми вивчимо питання щодо створення туристичного маршруту «Веселі Боковеньки» і зможемо запропонувати цей проєкт для подальшого включення до Плану реалізації стратегії розвитку, - зазначила Лариса.


Вона розповіла, що під час проведення консультацій з громадськістю, обговорення ідей та самої стратегії розвитку розглядалися проєкти та пропозиції, які дійсно можуть бути реалізовані. 


Не обійшли увагою благоустрій та екологічну сферу. Тому у 2022 році запланували створити комунальне підприємство «Добробут», для організації  роботи даного  підприємства планується виділити кошти з місцевого бюджету.


Поки працювали над стратегією розвитку, виграли грант від Британського посольства на реалізацію проєкту  по виготовленню контейнерів для  сортування сміття. У школах громади будуть встановлені контейнери для сортування відходів.


Послідовно в стратегії врахували всі важливі для життєдіяльності громади та її становлення напрямки. 


- Разом з експертом «U-LEAD з Європою» Денисом Абрамовим ми пройшли весь шлях розробки документа від перших кроків до його затвердження на сесії 23 грудня 2021 року. Чат для обміну думками, методична підтримка та дуже фахові рекомендації – все допомогло нам дістатися мети. Переконаний, що в результаті реалізації нашого стратегічного плану мешканці Гурівської громади стануть жити краще, - розповів Гурівський сільський голова Анатолій Склярчук.


За словами керівника Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області Олега Яременка, розробка стратегії розвитку для громади – це важливий та необхідний процес.


- Для того, щоб громада мала можливість брати участь у проєктах, залучати інвестиції та розвиватися їй потрібен чіткий план. Робота над стратегією об’єднує громаду, допомагає виявити потреби жителів та їх побажання. Важливо, щоб це була реальна робота «в полях», а не кабінетна. За таких умов стратегія працюватиме на благо громади та її мешканців, - підкреслив Олег Яременко.


Нагадаємо, що у 2021 році у Кіровоградській області експертну підтримку в розробці стратегії отримали Аджамська та Гурівська громади, а у 2022 році за підтримки експертів «U-LEAD з Європою» стратегії будуть розробляти Добровеличківська, Новгородківська, Піщанобрідська, Пантаївська та Гайворонська територіальні громади.


Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.


1283Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: