Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 7 вересня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/09/07/bezpechnii-vidpochinok-u-parku-rozvag.htm
суспільство, 7 вересня 2021

Безпечний відпочинок у парку розваг

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


І діти, і дорослі – усі люблять відпочивати. Проте безпечно проводити своє дозвілля уміють не всі. А відвідування парку розваг дарує не тільки задоволення, але й пов’язане з певними ризиками та небезпекою.


Щоб вам і вашим дітям було безпечно, затишно й комфортно під час відвідування парку розваг, скористайтесь деякими порадами.


Атракціони треба правильно обирати. Якщо вибирати між пересувними та стаціонарними атракціонами, безумовно, перевагу необхідно надати стаціонарним. Адже спеціалісти ретельніше здійснюють їх технічний огляд й експертні обстеження. На противагу їм власники пересувних парків розваг часто використовують зношене обладнання з-за кордону, переважно з Румунії або Чехії. Такі атракціони не є безпечними, оскільки свій експлуатаційний термін уже відслужили. Слід зазначити, що правила експлуатації розважальної техніки передбачають перевірку інспекторами лише тих атракціонів, які кваліфікують як об’єкти підвищеної небезпеки. А надувні кулі, різноманітні батути не належать до категорії механізмів підвищеної небезпеки, тому їх і не перевіряють ретельно. 


Обов’язково прочитайте правила користування перед тим, як посадити дитину на атракціон. У правилах вказують обмеження за віком, зростом, вагою і станом здоров’я дітей. Виберіть такий атракціон, який за всіма критеріями підходить саме вашій дитині.


Як підготувати дитину до катання? Перед катанням проведіть інструктаж. Дитина повинна пам’ятати, чого не можна робити: вставати з місця, крутитись, нахилятись і звішуватись на край сидіння чи кабіни, від’єднувати паски безпеки, розмахувати руками, чіплятись за будь-що, їсти й пити, штовхатися, заважати іншим дітям під час катання.


У парку розваг дітвору манить до себе безліч атракціонів. Але без перебільшення можна сказати, що найулюбленішими та найекстремальнішими серед них є американські гірки. Цей вид атракціонів – залізнична система спеціальної конструкції. Її спроєктовано так, щоб зчеплені між собою вагонетки з пасажирами, що котяться нею, різко змінювали свій напрямок і швидкість руху. 


Однак катання на американських гірках є небезпечним для малих дітей. Адже різке гальмування й прискорення при незміцнілих м’язах шиї у дітей може призвести до судинної катастрофи або переломів шийних хребців. Медики наголошують, що діти до 10 років надто уразливі, оскільки при достатньо великих розмірах голови м’язи шиї у них не дуже міцні.


Щоб не наражати дитину на небезпеку, не допускайте катання її на атракціонах в одязі з ременями, які звисають, мобільними телефонами на шнурках, а також із довгим розпущеним волоссям. Взуття підберіть таке, щоб воно було зручним та надійно трималося на ногах дитини, а шнурки були сховані всередину.


А дорослим не слід забувати, що не рекомендовано розважатися на атракціонах людям з розладами вестибулярного апарату, з підвищеним артеріальним тиском, серцевими хворобами та відвідувачам, які мають пошкодження спини або кінцівок.


Відвідувачам парку розваг категорично не можна кататись на атракціонах у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Зробіть усе можливе, щоб враження, отримані під час відпочинку в парку розваг, не були затьмарені. 



1348Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: