Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 3 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/02/03/chi-bezpechnii-navchalnii-zaklad-.htm
суспільство, 3 лютого 2020

Чи безпечний навчальний заклад?

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Найсвіжіший приклад страшної пожежі в закладі освіти – пожежа в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу наприкінці минулого року. В якій, за офіційними даними, постраждало 47 осіб, із них 16 загинули. У даному закладі освіти порушень пожежної безпеки було вдосталь.


Особливу увагу необхідно приділяти забезпеченню пожежної безпеки під час організації масових виховних та святкових заходів, оскільки скупчення великої кількості дітей в тісних приміщеннях – уже ознака небезпеки.


За статистикою Державного нагляду (контролю) у сфері пожежної техногенної безпеки та цивільного захисту ДСНС України, щороку в школах України стається від 60 до 35 пожеж. У більшості випадків причиною пожежі є коротке замикання в електромережі. Із перевірених в Україні навчальних закладів майже 5 тисяч не мають систем протипожежного захисту, 2,5 тисячі – систем пожежної автоматики. У близько 600 об’єктів несправні системи внутрішнього протипожежного водопроводу, а в 700 школах відсутнє зовнішнє протипожежне водопостачання. Близько 870 об’єктів потребують заміни електрообладнання, 1 600 об’єктів не забезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння, користуються несертифікованими або давно знятими з виробництва. Не у всіх школах дбають про шляхи евакуації.


Як запобігти пожежам у закладах освіти? Звісно, необхідно відремонтувати внутрішній протипожежний водогін. Кожен пожежний кран повинен бути обладнаний пожежним рукавом та стволом. Обробити дерев’яні конструкції будівлі захисним розчином, перезарядити або придбати сертифіковані вогнегасники. Обладнати будівлю протипожежною сигналізацією тощо. На все це необхідно витратити немалі кошти.


Та є такі вимоги пожежної безпеки, виконання яких залежить здебільшого від уважності й дисциплінованості посадових осіб, аніж від наявності коштів. Наприклад, навчальним закладам заборонено здавати в оренду навчальні приміщення під склади або виробничі приміщення категорій А, Б, В. Після занять усі пожежовибухонебезпечні речовини та матеріали належить прибрати з навчальних класів, кабінетів, майстерень у спеціально обладнані приміщення.


Двері на шляхах евакуації повинні відчинятись у напрямку виходу з будівель (приміщень). Якщо в приміщенні є люди, то двері евакуаційних виходів можна замикати лише на внутрішні замки, які відмикаються із середини без ключа. Неприпустимо влаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, розсувні чи такі, що обертаються, двері, захаращувати шляхи евакуації меблями, обладнанням тощо, розвішувати на стінах у сходових клітинах дзеркала, стенди, панно, інші горючі матеріали.


Керівник освітнього закладу повинен визначити обов’язки посадових осіб щодо пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд, приміщень, дільниць, а також за утримання та експлуатацію засобів протипожежного захисту. Обов’язки щодо пожежної безпеки потрібно передбачити в посадових інструкціях, положеннях.


На кожному об’єкті освіти відповідним документом (наказом керівника, інструкцією тощо) повинен бути встановлений протипожежний режим, який, насамперед, включає: порядок утримання шляхів евакуації; визначення спеціальних місць для куріння; порядок застосування відкритого вогню; проведення тимчасових пожежонебезпечних робіт; порядок використання пожежовибухонебезпечного приладдя та обладнання, нагрівальних приладів; правила проїзду та стоянки транспортних засобів; порядок організації експлуатації і обслуговування наявних засобів протипожежного захисту; порядок дій у разі пожежі. У приміщеннях на видних місцях треба розмістити таблички із номером телефона для виклику пожежно-рятувальних підрозділів.



1261Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: