Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Артем Вареньєв, провідний інженер з охорони праці, цивільного захисту та мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 2 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/08/02/chi-mae-pravo-robotodavets-i-u-jakih-vipadkah-vimagati-vid-pratsivnika-proiti-pozachergovii-medichnii-ogljad-.htm
суспільство, 2 серпня 2019

Чи має право роботодавець, і у яких випадках, вимагати від працівника пройти позачерговий медичний огляд?

Артем Вареньєв, провідний інженер з охорони праці, цивільного захисту та мобілізаційної роботи Кіровоградського обласного центру зайнятості


Метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб.


Звісно, далеко не усі працівники повинні проходити медичні обстеження – у чинному законодавстві України чітко визначено категорії працівників та наведено перелік професій, видів діяльності, виробництв і організацій, співробітники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам.


Так, відповідно до ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. ст. 169 КЗпУ  та наказу  Міністерства охорони здоров'я від 21.05.2007  №246 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 липня 2007 р. за №846/14113 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій»,роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд:


- за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці;


- за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.


Роботодавець має право відсторонити від роботи працівників, які не пройшли в установлений термін медичні огляди, та не допустити до роботи працівників, яким за медичним висновком така робота протипоказана за станом здоров’я.


Крім того, роботодавець має право в установленому законодавством порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, та відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.


2145Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: