Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 15 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/07/15/chi-mozhna-zvilniti-odinoku-matir-za-sistematichne-nevikonannja-trudovih-obov-jazkiv-.htm
суспільство, 15 липня 2019

Чи можна звільнити одиноку матір за систематичне невиконання трудових обов’язків?

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості


Ні. Звільнення одиноких матерів за ініціативою роботодавця заборонено законодавством (стаття 184 КЗпП), повідомляє.


Так, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – частина шоста статті 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору.


На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.


Термін «одинока матір» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів»від 6 листопада 1992 р. № 9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.



1244Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: