Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Сергій Богомільчук, прес-секретар ПрАТ «Кіровоградобленерго»
Дата: 25 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/25/ni-strahu-ni-sovisti.htm
суспільство, 25 червня 2019

Ні страху, ні совісті

Сергій Богомільчук, прес-секретар ПрАТ «Кіровоградобленерго»


Металева опора повітряної лінії напругою 35 кВ трималася фактично на проводах. Не самий сильний порив вітру і близько третини Олександрійського району серед зими залишається без електропостачання.


Цю понівечену опору неподалік селища Пантаївки виявили на початку лютого нинішнього року працівники служби ліній ПрАТ «Кіровоградобленерго» під час планового обходу. Зрізи металу були ще зовсім свіжі. Як згодом з’ясувалося, це було лише одним із епізодів злочинної діяльності групи з чотирьох мешканців району.


Організував все судимий 50-річний чолов’яга. Допомагали йому 27-річний син, котрий теж мав проблеми із законом, і два громадянина 1983 та 1986 років народження, соціальний статус яких звучить ідентично – безробітний, раніше судимий. Одного з подільників, який не має свого житла, бос навіть приютив на власній дачі.


«Працювали» злагоджено, до місць скоєння злочинів приїздили синьою «вісімкою» з причепом. Метал зрізали орендованим у знайомого підприємця газовим різаком і збували на пункти прийому брухту.


Нині щодо цієї групи проводиться слідство, на даний момент вже доведено 7 епізодів крадіжок кутників в Олександрійському, Знам’янському і Кропивницькому районах. Вилучено автомобіль, знаряддя і частину викраденого.


На превеликий жаль, виявлення окремих осіб чи груп, які промишляють крадіжками енергетичного обладнання, проблему в цілому не вирішує. Працівниками служби захисту економіки ПрАТ «Кіровоградобленерго» проводиться величезна робота. Вона, зокрема, полягає у зборі та систематизації інформації про діяльність зловмисників і скупників краденого. Не так давно декілька чоловік із цієї когорти отримали цілком реальні строки ув’язнення. Але на їхнє місце стають інші. Ні тюрма, ні загроза власному життю, ні перспектива залишити без електроенергії частину області не зупиняють ласих до швидкої наживи.  


Походить цей «бізнес» з часів, коли почали масово припиняти роботу великі підприємства і раптом виявилося, що знеструмлені електромережі це живі гроші для не надто розбірливих у джерелах заробітку громадян. Першими закінчилися «безгоспні» кольорові метали, потім не стало й чормету. А люди звикли так заробляти на прожиття і байдуже, що різати вже доводиться діючі лінії під напругою. Тим паче, що зі збутом проблем не виникає. Пункти прийому брухту працюють сім днів на тиждень і працівники цих контор не надто переймаються походженням металу. «Якось невдобно» їм стає лише в одному випадку – коли у них в процесі слідчих дій вилучають викрадене.


Ну і ще один випадок з життя мисливців за металом. Так би мовити, вишенька на торті. 14 червня неподалік села Первозванівки Кропивницького району на гарячому спіймали двох місцевих мешканців 1992 року народження, які молотом підбили бетонну опору лінії 10 кВ, звалили її, зняли траверсу, завантажили це добро на велосипед і вже прямували в напрямку приймального пункту. Молодики намагалися втекти, але у них це вийшло погано. Тепер відповідатимуть за скоєне.


Для довідки: В області з початку 2019 року енергетиками було відновлено 63 пошкоджені мисливцями за металом високовольтні опори.




2041Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: