Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградський обласний центр зайнятості
Дата: 16 травня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/05/16/trudova-ta-osvitnja-migratsija-na-kirovogradschini-za-chi-proti-.htm
суспільство, 16 травня 2019

Трудова та освітня міграція на Кіровоградщині: за чи проти?

Кіровоградський обласний центр зайнятості


У Кіровоградському інституті розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» відбулось засідання круглого столу на тему «Питання трудової міграції: за чи проти?». У заході узяли участь викладачі та студенти інституту. В роботі круглого столу взяли участь також представники управління Державної міграційної служби України у області, Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та обласного центру зайнятості. Враховуючи виїзд значної кількості мешканців області до Польщі, на захід завітав Олександр Полячок, керівник громадської організації «Об’єднання поляків Полонія імені Кароля Шимановського». Цікаву і практичну інформацію надала Вікторія Дмитрієва, яка вже двічі працювала в Польщі. 


«Тримати за руку і не випускати за кордон?», «Створити належні умови для роботи і виплачувати гідну заробітну плату в нашій країні?», «Чи є робота для молоді в нашій області?» – такі питання обговорювались під час зустрічі.


За інформацією Богдана Стояна, заступника директора обласного центру зайнятості, одним із шляхів пошуку роботи за кордоном є користування послугами ліцензованих приватних агентств зайнятості. У Кіровоградській області за сприянням близько 20 таких агентств у 2018 році (агентства щорічно звітують до центрів зайнятості про кількість працевлаштованих громадян) було працевлаштовано за кордоном 545 громадян (347 в Польщі, 109 в Німеччині, 89 в Естонії). У цілому по Україні знайшли роботу за кордоном через більше ніж 500 агентств 97 тисяч громадян, з них у Польщі 12,5 тисяч осіб.


Начальник відділу Управління Державної міграційної служби у Кіровоградській області Володимир Шутка роз'яснив, що отримання біометричного закордонного паспорту не дає право працювати легально за кордоном. Він лише дає власнику можливість тимчасово перебувати, наприклад як турист чи у приватних справах, у країнах з безвізовими умовами в'їзду, зокрема у ЄС, а для роботи необхідна спеціальна віза.


«Обговорення питань трудової міграції з молоддю є актуальним для сьогодення. Необхідно проводити також роз’яснювальну роботу серед населення щодо умов користування посередницькими послугами ліцензованих приватних агентств зайнятості. Наші громадяни, у тому числі молодь, що шукає перше робоче місце, мають володіти такою інформацією, якщо вони все ж вирішили працювати за кордоном. Не стоїть осторонь цих процесів і державна служба зайнятості. У центрах зайнятості Кіровоградщинирегулярно проводяться семінари відповідної тематики. На радіо транслюється соціальна реклама, різноманітна корисна інформація розміщуєтьсяу мережі Інтернет. «Живи і працюй в Україні!» – таким є лозунг нашої інформаційної кампанії. Робота в Україні є, Проте, якщо ви бажаєте подивитись світ та порівняти умови праці, шукайте легальну роботу за кордоном», –зазначив Б. Стоян.


Окрім виступів запрошених, цікавими біли роботи студентів інституту. Так, Карина Криворучко підготувала матеріал про навчання за кордоном у контексті трудової міграції, Данило Тимошенко – про те, як вберегтись від шахрайства при працевлаштуванні за кордоном, КрістінаПавлище – про умови праці іноземців в деяких країнах.


Присутні на заході трудові мігранти радили студентам зважити усі переваги і недоліки роботи за кордоном, адже не завжди очікування виправдані реаліями.


1488Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: