Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 14 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/01/14/persha-dopomoga-pri-obmorozhenni.htm
суспільство, 14 січня 2019

Перша допомога при обмороженні

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Тривале перебування на морозі може стати причиною обмороження – пошкодження тканин тіла, викликане впливом низьких температур. Найчастіше від обмороження страждають вуха, ніс, щоки пальці рук і ніг.


Зазвичай обмороження відбувається при температурі повітря нижче -10 о С. Але це може статись навіть тоді, коли термометр показує невеликий плюс. Сильний вітер і висока вологість можуть сприяти обмороженню.


При обмороженні слід зайти в тепле місце або перенести потерпілого туди. Зняти промерзлі речі: куртку, штани, взуття, шкарпетки, рукавички. Виключити різке прогрівання. При першій стадії обмороження для відновлення кровообігу можна розтерти замерзлі частини тіла. Але при всіх інших стадіях (їх усього чотири) це може завдати шкоди, бо холод призводить до значних пошкоджень тканин. Тому краще дати тілу поступово прогрітися і відновити кровообіг у постраждалих ділянках.


Щоб не пошкодити постраждалі ділянки тіла, їх покривають пов’язками і фіксують. При накладенні пов’язки зазвичай використовують вату і марлю, які зверху покривають теплоізоляційною тканиною.


Потерпілого слід напоїти теплим чаєм, це допоможе підвищити загальну температуру тіла і сприятиме нормалізації кровообігу. Необхідно викликати лікаря. Це обов’язковий пункт при наданні допомоги потерпілому від обмороження.


Обмороження – серйозна загроза здоров’ю. Щоб уникнути обморожень, потрібно правильно підготуватись до виходу на мороз:


1.  Одягайтесь по погоді. При мінусових температурах потрібно одягатися «як капуста». Чим більше шарів одягу надінете, тим тепліше вам буде, адже між тканиною утворюватимуться повітряні прошарки.


2.  Зимове взуття краще купувати на розмір більше. Це дасть можливість надівати теплі шкарпетки і залишити при цьому навколо ноги повітряний прошарок.


3.  Не надівайте металеві прикраси. У мороз метал швидко остигає і холодить тіло.


4.  Не пийте алкогольні напої. Вживання алкоголю не тільки призведе до зайвої втрати тепла, але й погіршить концентрацію уваги, і тоді ви можете не помітити перші ознаки обмороження.


5.  Не паліть на вулиці. Куріння погіршує кровопостачання кінцівок.


6.  Добре харчуйтесь. Узимку організмові потрібно більше енергії. Щоб її забезпечити, потрібно правильно харчуватись і вживати калорійну їжу.


7.  Не перебувайте на морозі занадто довго.


Волинські Новини

2318Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: