Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 5 червня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/06/05/oberezhno-botulizm-.htm
суспільство, 5 червня 2018

Обережно — ботулізм!

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Ботулізм — це отруєння ботулінічним токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах. В Україні протягом року в середньому трапляються 58–172 випадки ботулізму. Якщо порівнювати з країнами Європейського Союзу, то в нас — найгірша ситуація. Адже серед усіх країн ЄС протягом року трапляється близько 200 випадків, найбільше у Литві та Польщі.


В Україні знову поширюється ця небезпечна інфекція, у Кіровоградській області зареєстровано випадок захворювання: 28 травня в реанімаційне відділення кременчуцькoгo закладу oхoрoни здoрoв’я у тяжкoму стані булo гoспіталізoванo двох мешканців Oнуфріївськoгo райoну нашої oбласті (пoдружжя) з діагнoзoм «Інфекційнo-тoксичний шoк. Oзнаки бoтулізму». Свoє захвoрювання пoстраждалі пoв’язують із вживання в’яленoї риби, яку вони придбали в Кременчуці.


Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування — м’ясо, риба, гриби, рідше — овочі. Також заражаються люди, які вживають в’ялену або копчену рибу та будь-які вироби з м’яса (ковбасу, шинку тощо). Це трапляється у випадку недотримання необхідних правил під час заготівлі, перероблення чи зберігання продукту.


Якщо консервовані продукти погано вимили, неправильно/недостатньо термічно обробляли, транспортували або зберігали неналежним чином, то вони можуть стати причиною інфікування. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком: мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання продуктів, у якості яких сумніваєтеся (і не впевнені, що ці продукти зберігали та/або транспортували належним чином). 


Хвороба спричиняє важке ураження центральної і вегетативної нервової системи. Починається захворювання переважно раптово, спочатку мало чим відрізняється від інших кишкових інфекцій: нудота, блювання, болі в животі, проноси. Температура при цьому найчастіше нормальна. Токсин із шлунково-кишкового тракту всмоктується в кров і потрапляє до всього організму, порушуючи діяльність нервових клітин, що відповідають за роботу м’язів. Насамперед страждають м’язи очей (туман, сітка перед очима), зображення двоїться, особливо при погляді вбік, одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, може змінитися тембр голосу. Потім страждають м’язи глотки (порушується ковтання, з’являється відчуття наявності чужорідного тіла).


Названі прояви ботулізму не обов’язково можуть проявитись одночасно, навіть одного з них достатньо, щоб запідозрити хворобу і викликати лікаря.


Як запобігти отруєнню ботулізмом:


- не купуйте на ринках у приватних осіб виготовлені в домашніх умовах в’ялену і копчену рибу, мариновані гриби, домашню ковбасу, м’ясні консерви;


- перед вживанням м`ясні консерви необхідно прокип`ятити 15 хвилин, бо при високій температурі ботулінічний токсин руйнується;


- ковбаси, окости, буженину перед вживанням бажано проварити або бодай добре прогріти в духовці;


- мариновані гриби треба промити і кип`ятити 20–30 хв.;


- не вживайте овочеві консерви, що мають ознаки зіпсованості або з порушеною герметичністю;


- не можна вживати здуті консерви, небезпечно навіть куштувати такий продукт.


При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря. Не займайтеся самолікуванням!



2229Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: