Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 4 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/03/04/u-kropivnitskomu-zavershujut-zaminu-dvoh-kilometriv-vodogonu.htm
новини, 4 березня 2020

У Кропивницькому завершують заміну двох кілометрів водогону (ВІДЕО)


Заміну двох кілометрів труби міських водопровідних мереж – водогону ”Центральний” – завершують на провулку Річний у Кропивницькому. Про це Суспільному розповіла директорка кропивницького водоканалу Валентина Давидчук. Замінюють труби за гроші, взяті в кредит у Світовому банку.


На Набережній річки Інгул у Кропивницькому працюють робітники міського водоканалу. Трубу замінюють у котловані, на глибині два метри. Заміну, за словами Валентини Давидчук, проводять методом сонації: ”У старий трубопровід протягується трубопровід меншого діаметру. Розкопування й інші земляні роботи проводять тільки на кутах повороту і на місцях врізки, щоб можна було перепідключити абонентів. Водогін побудували ще у вісімдесятих роках. Строк служби – двадцять років. Відповідно, він вже вдвічі пеервищений”.


Директорка водоканалу розповіла, що нові труби виготовлені в Україні: – українського виробництва: ”Трубопровід сертифікований. Діаметр і товщина стінки розраховані на тиск шістнадцять атмосфер. Враховуючи те, що це найнижча точка в нашому місті, тут може бути тиск до дев’яти атмосфер. Діаметр дозволяє експлуатацію, проблем не має бути. Гарантія – п’ятдесят років”.


Валентина Давидчук додала, що, на час робіт, жителям мікрорайону відключають воду: ”Відключаємо на час роботи ділянки по двісті-триста метрів. По-іншому замінити цей водогін неможливо”.


Заміну цього водогону, за словами директорки водоканалу, розпочали 2019 року. Решту, півкілометра водогону ”Центральний”, замінять влітку: ”Замінили ділянки на вулицях Братиславська, Ельворті, Кавалерійська, провулку Водостічний, вздовж Козачого острова. Тепер – по провулку Річний, дійшли до вулиці Острівська”.


За словами заступника директора підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Миколи Романюка, заміна водопровідних мереж – один з проєктів в області, який виконують за гроші Світового банку. Вартість цього ремонту – майже сім мільйонів гривень: ”В проєкт реконструкції водопровідних і каналізаційних мереж входить вісім об’єктів. В лютому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг збільшила тариф для споживачів нашого підприємства. 16% в структурі тарифу – це гроші на погашення кредиту Світового банку. Заміна мереж покращить якість послуг, унеможлививши вторинне забруднення, яке є на сьогоднішній день”.


За словами директорки водоканалу, завершити заміну труб на провулку Річний планують за тиждень.


Нагадаємо, гроші Світового банку – майже сорок чотири мільйони доларів – підприємство ”Дніпро-Кіровоград” брало у 2014 році – на реконструкцію мереж, очищення води та переоснащення – до 2032 року. Торік тариф на водопостачання і водовідведення в Кіровоградській області підвищували двічі, зокрема, через погашення кредиту Світового банку. Про це розповів директор підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Роман Ілик. З лютого цього року тариф на воду зріс на 22% - до тридцяти семи гривень шістдесяти двох копійок. Це найвищий тариф на воду в Україні серед обласних центрів.


2317Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: