Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/16/na-poljah-kirovogradschini-18-posiviv-ozimih-oslableni-video-.htm
новини, 16 січня 2020

На полях Кіровоградщини 18% посівів озимих ослаблені (ВІДЕО)


Вісімнадцять відсотків посівів озимих зернових культур на полях Кіровоградської області ослаблені. Про це Суспільному розповіла заступниця директора обласного департаменту агропромислового розвитку Марія Чорна. За її словами, озима пшениця опиниться під загрозою вимерзання, якщо температура повітря опуститься нижче одинадцяти градусів. І яка частина посівів загине, обрахувати неможливо через різницю в кліматичних умовах районів області.


Фермер із міста Бобринець Кіровоградської області Олексій Цокалов розповів, що за двадцять вісім років фермерства вперше зіштовхнувся з відсутністю снігу в січні. За його словами, пшениця в січні росте і розвивається: ”Якщо в грудні вона могла б витримати двадцять градусів морозу, то зараз вона їх не витримає. Адже саме зараз пшениця збільшує кореневу систему. А якщо будуть морози, вона може взагалі випасти”.


За словами заступниці директора обласного департаменту агропромислового розвитку Марії Чорної, під урожай 2020 року посіяли триста вісімдесят тисяч тонн озимих культур, з них триста шістнадцять – пшениця: ”У більшості випадків аграрії сіють не досить якісне насіння, що не може, в даних погодних умовах, дати той показник врожайності, який могло б забезпечити якісне насіння. 78% усіх посівів знаходяться у доброму і задовільному стані. Єдине, через що виникають побоювання аграріїв – це відсутність вологи, адже немає снігу. Та поки надзвичайної загрози ані науковці, ані аграрії в цьому не вбачають”.


Синоптик обласного гідрометеорологічного центру Наталія Поєдинок розповідає, що тепла зима без снігу не є аномалією: ”Кожні три-п’ять років може спостерігатися такий теплий січень, грудень, лютий. На Хрещення ми очікуємо зниження температури. Але вони не будуть відчутними, до двадцяти градусів”.


За словами Олексія Цокалова, зарано говорити про те, як теплі грудень і січень вплинуть на врожай, треба чекати весни: ”Все залежить від того, чи буде сніг, які будуть морози. У нас ще кінець січня і лютий попереду. А потім треба буде дивитися – як перезимують шкідники”.


Марія Чорна розповіла, що аграрії планують зібрати чотири мільйони двісті тисяч тонн зернових. Цього вистачить для потреб області.


903Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: