Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/03/21/deputati-posadovtsi-zhurnalisti-ta-gromadski-aktivisti-initsijujut-zaboronu-tsirku-z-tvarinami-.htm
новини, 21 березня 2019

Депутати, посадовці, журналісти та громадські активісти ініціюють заборону «цирку з тваринами»


Сьогодні, 21 березня на ім"я міського голови міста Кропивницького Андрія Райковича було зареєстровано від депутатів, посадовців, громадських активістів та журналістів звернення наступного змісту:


Кілька років в Україні ведеться справжня боротьба за цирк без тварин. Її розпочав рух UAnimals, якому вдалося добитися багатьох заборон у десятках міст України. Нажаль, Кропивницький поки не в цьому списку. Цю ініціативу вже підтримали в Міністерстві екології та Кабінеті Міністрів. Такий гуманістичний крок пов’язаний, у першу чергу, з прагненням зупинити жорстоку дресуру тварин та утримання їх у поганих умовах. Зоозахисники регулярно наводять факти знущань над тваринами в цирках різних країн та наголошують на тому, що примушування ведмедів їздити на велосипеді чи, наприклад, тигрів стрибати крізь полум’яне кільце суперечить їхній дикій природі.


«Відмова від експлуатації тварин у цирках є важливим еволюційним кроком, до якого українське суспільство вже готове. Мине трохи часу, і наші діти будуть із жахом уявляти, що колись на манежі використовували звірів. Це стане для них дикістю, такою ж як гладіаторські бої чи корида, ― каже автор ініціативи UAnimals Олександр Тодорчук. ― Ще півстоліття тому у світі були популярні людські зоопарки, де у вольєрах можна було побачити туземців та представників інших культур. Зараз ми розуміємо, що це жахливо, але дехто тоді казав, що все заради дітей, яким це подобається».


Ще одна зоозахисниця пише: «У природному середовищі тварини постійно рухаються, спілкуються один з одним, полюють. У пересувних чи звичайних цирках, умови й близько не схожі на природні.


Дельфіни сидять у хлорованій воді, й сліпнуть. На арену виводять хворих тварин, що з останніх сил роблять трюки, заробляючи гроші на оплесках дітей, траплялись випадки, коли зірки цирку помирали прямо на очах глядачів. Тропічних, незвичних нашому глядачу, тварин перевозять у залізних фургонах у тридцятиградусний мороз, страусів та кенгуру тримають у клітках, де, від відсутності руху, відмовлять внутрішні органи, а сильніших тварин й зовсім приковують кайданами.


У березні минулого року в Прилуках гастролював цирк, звідки втекла молода левиця, коли клітку не зачинили. Тварину намагались спіймати працівники цирку, але вона, перестрибнувши через паркан, пішла гуляти по приватному сектору. Це була її остання прогулянка на свободі, левицю, заради безпеки жителів, застрелили».


Цирк з тваринами вже заборонили: Австралія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Болівія, Боснія та Герцоговина, Бразилія, Великобританія, Угорщина, Греція, Голландія, Данія, Естонія, Еквадор, Індія, Ізраїль, Канада, Кіпр, Китай, Коста-Ріка, Колумбія, Мальта, Норвегія, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція, Естонія та деякі штати Америки відмовились від розваг внаслідок страждання тварин. В цьому списку вже понад 45 країн. Нещодавно рішення про таку заборону прийняла Київська міська рада.


Недавно соціальні мережі збурило повідомлення мешканки нашого міста, яка написала, що чула стогін тварин в пересувному цирку, який розміщено поруч супермаркету «Копілка».


Всього 1% українців вважають, що дикі тварини мають утримуватися в цирках. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного міжнародною дослідницькою компанією GfK Ukraine.


Під час опитування мешканцям усіх областей країни, окрім території окупованого Криму та зони АТО, поставили запитання: де мають жити дикі тварини? 93% респондентів обрали варіант «у дикій природі», ще 3% опитаних дали відповідь «у зоопарках», а менше 1% українців не змогли відповісти на запитання.


Просимо вас прийняти рішення міської ради міста Кропивницького “Про припинення розміщення заїжджих пересувних цирків-шапіто з тваринами на території міста Кропивницького”.


Долучитися і підписати звернення можна за адресою м. Крпивницький, вул.Пашутіна, 31а.


      

1915Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: