Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: ОПОРА Кропивницький
Дата: 16 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2019/07/16/na-kirovogradschini-visim-kandidativ-samovisuvantsiv-vikoristovujut-kolori-ta-simvoliku-partii-sluga-narodu-.htm
політика, 16 липня 2019

На Кіровоградщині вісім кандидатів-самовисуванців використовують кольори та символіку партії «Слуга Народу»

ОПОРА Кропивницький


У Кіровоградській області представники ОПОРИ зафіксували, що вісім кандидатів-самовисуванців у чотирьох округах використовують кольори та партійну символіку «Слуги Народу». Чотири таких кандидати в окрузі №102 (центр – м. Знам’янка), а в округах №99 (центр – м. Кропивницький), №101 (центр – смт Голованівськ) та №103 (центр – м. Олександрія) по одному кандидатові. А також в окрузі №103 кандидат в народні депутати від ВО «Батьківщина» Віталій Журавльов використовує партійну символіку «Слуги народу» - повідомляє oporaua.org


В окрузі №102 розповсюджували три випуски газети «Зе! Президент. ПП Слуга народу». У всіх трьох випадках зазначено, що це спецвипуск №1 від 18 червня нишнішнього року. В одній з газет на першій сторінці розмістили інформацію та фото кандидатки в народні депутатки в окрузі №102 Олени Плугіної. У газеті розміщені заклики підтримати політикиню, а також автобіографія. У матеріалі не вказано, що вона балотується як самовисуванка. У виданні використовують кольори та партійну символіку «Слуги народу». В іншій – надрукували заклики підтримати кандидата Георгія Назаренка та його портрет. Хоча в інформації до ЦВК Назаренко не вказував, що має причетність до партії «Слуга народу».  У третій газеті закликали підтримати Богдана Курудзу, поруч розмістили портрет кандидата у народні обранці. У всіх трьох газетах використовують партійні кольори та символіку, а також друкують матеріали про лідерів партії «Слуга народу».




У зелено-жовтих кольорах і політична реклама кандидата-самовисуванця в окрузі №102 Андрія Лавруся. Також він використав гру слів і носить футболку з написом: «Андрій Лаврусь. Голосуй за мене». На друкованих листівках кандидата у нардепи: «Лаврусь – справжній слуга».


Фото та скрін відео з Facebook Андрія Лавруся


В окрузі №99 кандидат у народні депутати Володимир Зайченко у рекламі на сітілайтах використовує зелені кольори та заклик «За Зайченка. Не словом та ділом». Володимир Зайченко зареєстрований ЦВК 22 червня як самовисуванця. На рекламі вказано, що він балотується в орузі №99 та контактний телефон.



Олексій Жовноватюк в окрузі №101 розмістив агітаційні плакати в зелено-жовтих кольорох на електроопорах, стовпах. На них розміщене фото кандидата у нардепи, напис «Тому, що свій», ім’я та прізвище політика. Внизу листівки заначено: «Слуга для народу». 


Спостерігачі ОПОРИ написали заяву до правоохоронних органів щодо розміщення даних листівок у невстановлених місцях. Згідно зі статтею 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У статті 212-14 цього ж Закону йдеться, що порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами – розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.



В окрузі №103 два кандидата активно використовують кольори та партійну символіку «Слуги народу». На наметі жовтого кольору кандидата-самовисуванця Олександра Поворознюка на зеленому фоні зазначено прізвище політика. А агітатори огяднені в жилетки, на яких написано: «За Олександра Поворознюка». На наметі використовують логотип футбольного клубу «Інгулець», фото кандидата та напис: «Усі борються за владу, я – за справедливість!».




На наметах кандидата у народні депутати Віталія Журавльова, який балотується від ВО «Батьківщина», також використали партійну символіку у написі: «Ми зможемо! Спільно з ПреЗЕ!дентом переможемо!». На наметі розміщений портрет політика та інформація про так званий «Новий курс України».



Представниця «Зе!офісу» на Кіровоградщині Ліка Кожа зазначила, що зайнята зустрічами і немає часу на коментарі. «Всі інші також зайняті і на зустрічах», – зазначила Ліка Кожа. 


У ч.1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться: «Передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію – суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».


У ч. 3 ст. 68 цього ж Закону зазначено: «Політична реклама – це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій – суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією – суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».


Дослідження Громадянської мережі ОПОРА щодо всіх кандидатів-двійників по Україні на цих виборах читайте тут


3401Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: