Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 17 травня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/05/17/agrarna-partija-pidtrimala-fermeriv-u-borotbi-proti-reiderskoi-chumi-.htm
політика, 17 травня 2017

Аграрна партія підтримала фермерів у боротьбі проти рейдерської "чуми"

  

Рейдерське захоплення сільськогосподарських підприємств та землі поволі стає звичним явищем для України. Все відбувається за стандартними сценаріями і бандитськими методами. Влада та правоохоронні структури тримаються осторонь цієї проблеми. Наразі рейдерська «чума» докотилася і до Кіровоградщини.  Не хочуть сидіти «склавши руки» самі власники сільськогосподарських підприємств, фермери, які роками працюють на землі, вони шукають підтримки у політичних партій, які  будуть захищати та відстоювати їх інтереси.  

           

Так, вчора, у Кропивницькому на площі Героїв Майдану відбулася акція протесту проти рейдерства в Україні, організована обласною організацією Аграрної партії України,   Громадською Спілкою  Аграрної Самооборони України.  Близько  1000  учасників акції з різних районів області та представники ГС «Аграрної Самооборони України» Бобринецького, Компаніївського, Долинського, Кіровоградського районів заявили, що до таких рішучих дій представників аграрного сектору спонукало зухвале захоплення підприємств ТОВ «Нива – 2010» та ПСП «Гайдук» на Кіровоградщині.


Згодом, у Прес-клубі м. Кропивницький, під час прес-конференції, учасники акції протесту детально розповіли, з якою метою вийшли на площу та про свої подальші дії. 

             

Так, Сергій Таровик, голова Кіровоградської обласної партійної організації Аграрної партії України повідомив:

   

«Ми вдалися до цієї акції протесту з однією метою – попередити владу про те, що сільгоспвиробники не будуть чекати, коли у нас по одинці відберуть підприємства, а будемо об‘єднуватися і захищатися. В Кіровоградському районі у боротьбі  проти рейдерів об’єдналися 24 господарства. Мене тішить позиція фермерів, які зрозуміли, що ця загроза стосується кожного і  вирішили об’єднуватися і долучатися до боротьби за свої права та свободи. 

      

Після акції  ініціативна група  страйкарів  зустрілася з  губернатором  з вимогою   розібратися у ситуації і прийняти кардинальні дії у вирішенні цього конфлікту, який відбувся поблизу  міста  у  с. Бережинка з ТОВ « Нива – 2010».  Він пообіцяв, що, днями, скоординує всі правоохоронні структури, щоб розібратися із ситуацією і поставити крапку в цьому конфлікті.  


Я маю надію, що ця акція протесту не була марною. Ми показали нашу силу, зкоординованість дій, можливість  захистити кожного, хто потрапив до лап рейдерів. 


Звичайно, нам зараз тяжко вирішувати це питання у законодавчому руслі,  бо  Аграрна партія не є парламентською, бо якби у нас була група депутатів у Верховній Раді, то ми одним реченням у законі  прописали б, що реєстраційні дії мають проводитися тільки за місцем юридичної адреси підприємства. І все. Не треба було б збирати людей в той час, про який кажуть, що «один день рік годує». Аграрії кинули посівну, кропіння полів і помчали на центральну площу, щоб добиватися правди.  Сьогодні ми пікетували управління юстиції, обласну прокуратуру - і якщо питання рейдерства сільгосппідприємств і надалі не буде вирішене – залишаємо за собою право вдаватися до більш рішучих дій. Ми чекаємо відповіді від правоохоронних структур області, як пообіцяв губернатор,  а надалі будемо дивитися що робити  у наступному, але влада вже зрозуміла, що аграрії – це сила.  Ми зрозуміли, що у єднанні  наша сила і будемо структуруватися і надалі - це тільки початок.  Побачимо, як тепер будуть себе вести правоохоронні органи і будемо робити конкретні висновки. Ми не розслабляємося і прийматимемо конкретні рішення, бо шляхів  для вирішення цього питання ще дуже багато. Ми люди мирні, трудолюбиві, звикли працювати. Для нас не характерно ходити на страйки.  Наразі ми розуміємо, що  на черзі  поспішний ринок землі, багато хто зацікавлений віджати, відібрати, залякати фермерів, щоб за копійки скупити нашу землю і перепродати за світовими цінами. Ця ситуація спровокована не тільки МВФ, вона диктується зверху тими олігархічними структурами, які нині існують в Україні. Тому наше завдання сьогодні відстояти Миколу Павловича, керівника ТОВ «Нива-2010», відмінити поспішний ринок землі для того, що все стало на свої місця. Бо треба правильно відпрацювати законодавство по обігу земель сільськогосподарського призначення, а вже потім відкривати  цивілізований ринок забезпечений  законодавством.  Ми вже  бачили ситуацію з промисловістю. Всі мали заробляти, а в результаті вся промисловість держави у власності кількох сімей. Ми недопустимо, щоб це сталося із сільською промисловістю і землею. ПСП «Гайдук» і ТОВ «Нива-2010» - це перші дзвіночки,  тому потрібно об’єднуватися і боротися, бо іншого варіанту в нас немає». 


Микола Трибіненко - директор ТОВ «Нива – 2010», який вже кілька тижнів бореться з рейдерами  за  своє підприємство зазначив:


«Немає потреби знову розповідати, що відбулася рейдерська атака і захопили наше підприємство. Я хочу подякувати Аграрній партії за підтримку з першого дня. Мене провокували сьогодні і в ОДА, і в прокуратурі, казали, що я не захищаю права свого підприємства, а беру участь в політичній акції. В такій ситуації, в яку я потрапив, важко відмовлятися від допомоги. Ми не партійні люди, ми захищаємо свої інтереси, своє господарство. Всі аграрії прийшли на площу підтримати підприємство. Коли були наші зібрання, аграрії нашого району прийняли рішення – попросити Аграрну партію, щоб вони все організували офіційно, щоб все було законно, а  на сьогодні немає іншої сили в області, яка б  долучилася до цього процесу та  могла це зробити. З першого дня нам надала допомогу і юстиція. Написала листа в профільне міністерство і там сьогодні розглядається наше питання. Яким буде рішення, ми не знаємо. На сьогоднішній день слідчі органи дали висновки, які підтверджують, що я не брав кошти у борг, в розмірі 20 млн грн. В прокуратурі мені казали, а може це сини тебе підставили? Та люди добрі, як таке може бути. Це абсурд. Є висновок, що підпис не мій. Ясна річ, що слідство затягується. Чому, не зрозуміло. Підприємство стоїть 16 днів, люди не ходять на роботу, невідомі озброєні особи тероризують всіх пайовиків і все село. Спочатку вони просили, а тепер почали залякувати. Уже до наших працівників приїжджає якийсь чоловік і каже, що він директор підприємства. На якій правовій основі він це робить, я не знаю, документів не бачив. Вони обіцяють зараз золоті гори. А тим часом, посіви заростають, треба негайно відновити роботу підприємства. Я сподіваюся, що в найближчий час воно запрацює. У рейдерів є власні юристи, адвокати, вони знають, як захоплювати підприємство, а я проста людина, я тільки знаю, як сіяти і вирощувати врожаї».


Юрій Крутько, голова ГС «Аграрна Самооборона України» розповів про систему самозахисту місцевих фермерів від рейдерських захоплень:


«Спочатку об’єдналися аграрії в нашому, Бобринецькому районі. Коли відбувся рейдерський напад у Долинській, на ПСП «Гайдук», впроваджувався той самий сценарій. Але там ми не дали вивести врожай і техніку. Привернули увагу ЗМІ до проблеми.  Наразі ми організовано, у межах  законодавства, намагаємося відстоювати свої права. Наші наступні кроки –  ми хочемо, щоб в кожній сільській раді була створена аграрна самооборона , бо якщо сьогодні ми не захистимо іншого, то завтра таке ж чекає  кожного з нас. Всі це розуміють. Тому на акцію протесту прийшли фермери з усіх районів області, покинувши все, хоча маємо бути в полі. Але підтримали, підставили плече».

   

Олександр Павленко, голова Кіровоградського районного підрозділу ГС «Аграрна Самооборона України» теж прокоментував ситуацію:


«Що відбувається в Кіровоградському районі? Перший дзвінок від Миколи Павловича, керівника ТОВ «Нава-2010» про атаку на його підприємство ми отримали 29 квітня. Майже три тижні ми працюємо над подоланням цього ганебного явища, яке докотилося до села Бережинки. Питання об'єднання між сільгоспвиробниками стояло давно. Ще років 10-15 тому, але тоді не було таких сильних загроз і ми здебільшого  говорили про виробниче об'єднання. Але як тільки мова пішла про рейдерство, багато керівників відгукнулися на наші заклики. З 30 квітня ми почали проводити наради щодо самозахисту наших прав. 10 травня 25 керівників прийняли рішення про приєднання Кіровоградського району до Аграрної самооборони і відкрити тут відокремлений підрозділ. 


Ми виступаємо, як громадська організація, яка має на меті юридичний і силовий захист підприємств. Ми ведемо переговори з різними охоронними структурами, які надають нам допомогу. Стоїть питання про створення власної охоронної структури. Будемо працювати і в цьому напрямку, бо питання серйозні наразі перед нами стоять. Зустріч з губернатором відбулася конструктивна. Ми донесли свою позицію, розказали правду, позицію людей, які живуть в цьому селі. І поставили свої вимоги. Зокрема, ідентифікувати людей, які знаходяться в селі, може це сепаратисти. Правоохоронні органи ніби і мають свою позицію, але вона не чітка і не послідовна. Ми не бачимо результатів їх роботи. Тож ситуація в селі непередбачувана. Більше 60 осіб із села воювали на фронті, захищали інтереси країни, а сьогодні ці люди частково є працівникам ТОВ «Нива-2010» і нині сидять дома, без роботи. Однак, мають чітку позицію. Село Бережинка їх мала батьківщина і вони не дозволять керувати там чужинцям в масках. Ми попросили губернатора провести нараду з керівниками силових структур області за участі представників нашої громади. І щоб там чітко пролунали відповіді. Я хочу додати, що наша організація набирає обертів, результативно відстоює інтереси сільгоспвиробників. Але наразі стоїть питання продажу землі. І якщо, в такій криміногенній ситуації, яка нині склалася в Україні, ввести ринок землі, то, я впевнений, що цілі села будуть прокидатися без своїх земельних паїв. Коли є люди, у яких вистачає нахабства відкрито забирати підприємство посеред білого дня, то ці ж самі люди будуть сотнями і тисячами забирати у людей паї, реєструвати їх в іншому місці і казати, що їм їх продали. Мало шансів тоді буде повернути свою землю.  


Ми сподіваємося на конструктив. Голова ОДА Сергій Кузьменко нас завірив, що зустріч з правоохоронними органами відбудеться протягом двох-трьох днів. І будемо рухатися далі в цьому напрямку».


Так, об’єднавши зусилля з сільгоспвиробниками, представники Аграрної партії сподіваються на підтримку влади та правоохоронців в боротьбі з ганебним для України явищем – рейдерством.  


4134Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: