Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: "весь Кіровоград"
Дата: 7 листопада 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/11/07/zastupnik-kombata-aidar-podjakuvav-volonteram-ta-poprosiv-novoobranih-nardepiv-iz-zoni-ato-ne-znimati-formu-u-parlamenti.htm
політика, 7 листопада 2014

Заступник комбата "Айдар" подякував волонтерам та попросив новообраних нардепів "із зони "АТО" не знімати форму у парламенті

"весь Кіровоград"

Сьогодні в Кіровоградському прес-клубі відбулася прес-конференція за участі Валентина Лихоліта, заступника командира батальйону «Айдар», який має позивний «Батя» та волонтера Павла Кучеренка. Вони, зокрема, розповіли, яка нині ситуація на сході України та що відбувається в самому батальйоні.

«Нині наш батальйон стоїть на рубежі Щастя. Там не легко. Сепаратисти стріляють, а нам не дозволено, бо ми ніби маємо виконувати мінські домовленості. А тим часом Москва стягує все більші сили, тож може бути захват цього населеного пункту, створення «котла». Отакі от справи, - розповів Валентин Лихоліт.

Що стосується проблем із забезпеченням солдат, то заступник комбату повідомив: «Зимового одягу у хлопців як не було, так і немає. Вдягнута лише Національна гвардія України, вони теплі речі отримали. Нам Міністерство оборони дало лише зброю: автомати 83 року випуску, БМП – 74 штуки. Є у нас, звісно, і важкі кулемети, міномети, танки, але все це старе і в малій кількості. Що ж стосується продуктів, то тільки завдяки волонтерам, склади повні. І я дякую всім волонтерам України, які ніколи не забувають про добровольчі батальйони».

Валентин Лихоліт також був кандидатом в народні депутати по 93-му мажоритарному виборчому округу, однак перемогу здобув його опонент Онищенко.

«Нині побутує думка, що добровольчим батальйонам не можна давати важку техніку, бо вона вся буде на Майдані, - додав заступник комбата. – На цих виборах у Верховну Раду потрапили 10 хлопців із зони АТО. Я би попросив їх ніколи не знімати форми, йдучи у Верховну Раду, щоб ніхто з депутатів не забував, що йде війна».

Кілька слів пан Лихоліт сказав і про свої прогнози на майбутнє та своє бачення розвитку ситуації: «Ми виконуємо мінські домовленості, а Росії начхати, Путін робить своє. Йому потрібна територія навколо Криму. Адже наближається зима, йому треба думати, як забезпечувати Крим. А крім сходу, військова техніка накопичується і в Криму. То як ви думаєте, для чого? Які у нас перспективи? Йому начхати і на російський народ, який вже каже зупинитися, бо почали отримувати похоронки. Так це ж ми воюємо за рідну землю, а вони за що? Я наголошую, ми давали «по зубах», даємо і будемо давати аж до повної перемоги, аби діти наші жили вільно. У нас ген свободи присутній від покоління до покоління, в наших силаж тече козацька кров, а йому цього не зрозуміти».

Валентин Лихоліт повідомив журналістам, що за увесь період АТО батальйон «Айдар» втратив 80 побратимів, приблизно 154 поранених: «За сім місяців у нас ротації не було, але у відпустки хлопці їздили. Гадаю, не варто нині проводити ротацію в такому вигляді, як її роблять, молоді хлопці «не обстріляні», а ті, які на сході вже сім місяців загартовані боями, знають, як поводиться ворог».

Валентин Лихоліт також додав, що нині, на жаль, в батальйоні «Айдар» відбувається розкол. Командир батальйону має бізнесові інтереси і не ставиться до хлопців, як до синів, не бореться за кожне життя.

Після прес-конференції волонтер Павло Кучеренко телефоном зв’язався з одним із бійців 3-го батальйону територіальної оборони, 24-ї бригади, який зараз знаходиться під Лисичанськом.

На початку розмови боєць Тарас подякував волонтерам, які привезли теплі речі та харчі. Але потім додав, що їм вкрай потрібний тепловізор, кілька біноклів, деревина, щоб побудувати бліндажі, а також транспорт, щоб вивозити поранених.


Військовослужбовець повідомив, що їм часто телефонують і пропонують кинути грошей на картки, щоб, мовляв, вони собі там щось придбали, але, за словами Тараса, в них немає можливості бігати до банкоматів та шукати потрібні речі самостійно. Тож він дуже просить небайдужих людей допомогти з закупівлею необхідних речей.

Та найбільше нині батальйон потребує автомобіля. «Байдуже якої він буде марки, запорожець чи УАЗік», - зауважив Тарас, а наприкінці розмови додав, що, попри всі труднощі, хлопці мають міцний бойовий дух і готові захищати Батьківщину.


3824Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: