Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: За матеріалами "Української правди"
Дата: 22 серпня 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2014/08/22/rosija-ogolosila-vtorgnennja-gumanitarnoju-dopomogoju.htm
політика, 22 серпня 2014

Росія оголосила вторгнення. Гуманітарною допомогою

За матеріалами "Української правди"

Російська колона з гуманітарним вантажем почала рух у напрямку Луганська без дозволу України. "Ситуація з нескінченними штучними затягуваннями вирішення питання про початок доставки російського гуманітарного вантажу в райони Південного Сходу України стала нестерпною", - заявило Міністерство закордонних справ Російської Федерації вранці 22 серпня.

"Автоколона з багатьма сотнями тонн гостро необхідного для 

населення цих районів гуманітарного вантажу вже тиждень простоює на російсько-українському кордоні. За цей час із російського боку по всіх лініях і на всіх рівнях було докладено безпрецедентні зусилля для налагодження необхідних формальностей", - заявило МЗС РФ.

За словами чиновників, росіяни "пішли назустріч усім мислимим і немислимим вимогам української сторони".

"Київ кілька днів поспіль відкладав формально необхідну для Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) згоду, вигадуючи все нові приводи й паралельно нарощуючи атаки на Луганськ і Донецьк із застосуванням авіації, важкої бронетехніки проти житлових кварталів і інших цивільних об'єктів. В останні дні почастішали удари балістичними ракетами, включаючи смертоносну "Точку-У", - заявляє МЗС РФ.

21 серпня українська влада повідомили МКЧХ про готовність оформлювати гуманітарні вантажі в Луганськ, про що нібито говорили по телефону міністри закордонних справ Росії й України. Почалися митні й прикордонні процедури на КПП "Донецьк" – однак 21 серпня їх припинили з посиланням на різку активізацію обстрілів Луганська.

"Іншими словами, українська влада сама бомбить пункт призначення допомоги й із цієї причини сама ж забороняє її доставку", - стверджує МЗС РФ.

"Судячи з усього, в Києві задалися метою забезпечити повну силову "зачистку" Луганська й Донецька до Дня Незалежності, який відзначають 24 серпня. Зміцнюється відчуття, що нинішні українські керівники свідомо затягують доставку гуманітарного вантажу, щоб домогтися ситуації, коли допомогу буде взагалі нікому надавати", - заявляють там.

"Можливо, розрахунки на те, щоб підійти з таким результатом до запланованих на 26 серпня зустрічей у Мінську", - вважає МЗС Росії.

Дипломати наголошують: "Висування все нових штучних вимог і приводів уже стало знущальним. Далі терпіти подібне свавілля, відверту брехню і нездатність домовлятися не можна. Усі приводи для зволікання з доставкою допомоги людям у районі гуманітарної катастрофи вичерпані".

"Російською стороною ухвалено рішення діяти. Наша колона з гуманітарним вантажем починає рух у напрямку Луганська. Звісно, готові до її супроводу співробітниками МКЧХ і до їх участі в розподілі допомоги. Розраховуємо, що в цій акції зможуть взяти участь і представники Російського товариства Червоного Хреста", - повідомляє МЗС РФ.

"Застерігаємо від будь-яких спроб зірвати суто гуманітарну місію, яка готувалася давно, в обстановці повної прозорості й у взаємодії з українською стороною й МКЧХ", - додають там.

МЗС РФ закликає українське керівництво, США і Євросоюз "терміново перевести ситуацію на Південному Сході України в переговірне русло" і припинити застосування сили.

На Україну рухаються ще 90 ніким не перевірених вантажівок із Російської Федерації, пише "Українська правда".

Про це під час брифінгу повідомив речник Інформцентру РНБО Андрій Лисенко.

"Як щойно стало відомо, у бік українського кордону розпочався рух ще 90 вантажівок, до яких російською стороною не були допущені ні українські прикордонники і митники, ні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста", - сказав він.

Він повідомив, що у п'ятницю об 11:10 тридцять чотири вантажівки самостійно вирушили через ПП Ізварино, що знаходиться під контролем терористів. Рух відбувається без представників Червоного Хреста та у порушення домовленостей між Україною і РФ щодо митного огляду.

За словами Лисенка, Україна запропонувала провести переговори між керівництвами генштабів. Однак Росія не прсиала на цю пропозиці.

"Відповідальність за рух російської колони по території, яка не контролюється українськими силами, лежить виключно на Російській Федерації", - наголосив Лисенко.

А глава Служби безпеки Валентин Наливайченко називає прямим вторгненням Росії в Україну переміщення російського гуманітарного вантажу.

Про це він сказав журналістам у п'ятницю в Києві, передає "Інтерфакс-Україна"

"Ми називаємо, що це пряме вторгнення. Під цинічним прикриттям Червоного Хреста це військові автомобілі з документами прикриття", - сказав Наливайченко.

"В останні дні ми стали свідками чітко спланованої і небезпечної, ризикованої провокації проти України з нахабним і цинічним використанням Міжнародного комітету Червоного Хреста - провокації з так званим" гуманітарним конвоєм ", - підкреслив глава СБУ.

Він зазначив, що понад 30 вантажівок "незаконно стартонули" у напрямку української території.

Вантажівки з російською "гуманітарною допомогою" почали рух в український пункт пропуску "Ізварине" без супроводу Міжнародного комітету Червоного Хреста й без згоди української сторони. Про це повідомило джерело в українських органах влади агентству "Інтерфакс-Україна".

"Колона почала рух самостійно, без згоди української сторони й без супроводу Червоного Хреста", - повідомив співрозмовник агентства.

Джерело зазначило, що російські вантажівки рухаються в п.п. "Ізварине" (Луганська область), який не контролюється українською стороною.

"Російський гуманітарний конвой рушив в Україну, але ми не супроводжуємо його відповідно до нестабільної ситуації", - підтверджує "Червоний Хрест" у Твіттері.

"Наші представники в Луганську повідомляють про сильний нічний обстріл. Ми не отримали достатніх гарантій безпеки від воюючих сторін", - зазначають у МКЧХ.

"Reuters" повідомляє з посиланням на очевидців, що близько 20 вантажівок перетнули кордон України в супроводі невеликої кількості бойовиків. Раніше вони стояли на нейтральній території.

Ні українській стороні, ні Червоному Хресту не відомий вміст вантажівок, що рушили із Росії в Україну. Про це заявило міністерство закордонних справ України.

"Вважаємо цей акт черговим кричущим порушенням Російською Федерацією ключових принципів міжнародного права, зокрема непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи іншої держави та добросовісного виконання міжнародних зобов’язань", - йдеться в заяві.

У МЗС наголошують, що 22 серпня Російська Федерація, проігнорувавши встановлені міжнародні правила, процедури та досягнуті домовленості, без згоди та супроводження Міжнародного Комітету Червоного Хреста розпочала незаконне ввезення гуманітарного вантажу на територію України.

"Попри те, що попередньо служби прикордонного та митного контролю України розпочали оформлення російського конвою, сьогодні вранці українських службовців було заблоковано російськими силами і відсторонено від проведення перевірки решти автомобілів колони, незважаючи на попередні домовленості і те, що їх було попередньо запрошено на територію РФ російською стороною", - йдеться в заяві.

МЗС стурбований безпекою українських службовців.

"Крім того, наразі ані українській стороні, ані МКЧХ не відомий вміст згаданих вантажівок, що викликає особливі побоювання", - заявили в МЗС.

Це свідчить, як ідеться в заяві, про агресію з боку Росії.

"Той факт, що російські автомобілі в’їхали на територію України без відповідного прикордонного та митного оформлення і що вантаж не був в установленому порядку переданий представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста, свідчить про навмисний та агресивний характер дій російської сторони", - заявили в МЗС.

Там звернули увагу, що з українського боку було вжито усіх необхідних заходів з метою гарантування безпеки цього вантажу.

Крім того, попри всі спроби української сторони, досі не вдалося встановити контакт між генштабами збройних сил України та РФ, що є критичним з метою забезпечення безпеки слідування конвою.

"По можливому маршруту слідування вантажу терористи ведуть мінометний вогонь. Нам також не відомий зміст домовленостей російської сторони з луганськими бойовиками та ми не виключаємо можливості будь-яких спланованих провокацій", - заявили в МЗС.

МЗС закликав усіх міжнародних партнерів засудити агресивні дії Російської Федерації.

3719Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: