Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Кіровоград24
Дата: 23 березня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/03/23/oblrada-planue-peredati-unikalne-rodovische-sumnivnii-firmi-zi-skandalnimi-zasnovnikami.htm
розслiдування, 23 березня 2016

Облрада планує передати унікальне родовище сумнівній фірмі зі скандальними засновниками

Кіровоград24


В рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань» наші журналісти зацікавилися одним з питань, яке виноситься на сесію Кіровоградської обласної ради і виявили багато цікавого. Так, в порядок денний сесії Кіровоградської обласної ради, яка відбудеться 25 березня, включено проект рішення про погодження надання дозволу ТОВ "Українські рідкісні метали" на розробку Полохівського родовища літієвих руд. В проекті рішення йдеться: 


"Погодити клопотання товариства з обмеженою відповідальністю "Українські рідкісні метали" щодо надання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промисловою розробкою, Полохівського родовища літієвих руд, корисної копалини загальнодержавного значення, розташованого на території Маловисківського району Кіровоградської області".


Суб’єктом подання виступає депутат від ВО «Батьківщина» Юрій Кайдаш. За нашою інформацією, активно просуває цей проект ще один представник «Батьківщини», голова облради Олександр Чорноіваненко. І далі ви зрозумієте, що представники цієї політичної сили зовсім не випадково з’явилися в цій втаємниченій історії. 


Отже, для початку, суть питання. Полоховське родовище, що розташоване в Маловисківському районі, Кіровоградської області, є унікальним в своєму роді. 


Полохівське родовище літію розташоване за 2,9 км на південь від с. Полохівка, за 15 км на захід від м. Мала Виска Маловисківського району Кіровоградської області. За 12,5 км на південний захід, в смт Смоліне розташований промисловий майданчик шахти ДП “СхідГЗК”. Після відпрацювання родовища можливе використання існуючої інфраструктури Смолінської шахти (підстанції, селища, залізничного господарства та інших об'єктів).


Родовище відкрите геологорозвідувальною експедицією № 47 ДГП “Кіровгеологія” у процесі виконання прогнозно-геологічних робіт на Ярошівсько-Ульянівській площі в 1990 році.


Рідкіснометелеве зруденіння зосереджено в північно-західній частині Полохівського масиву в дрібнозернистих апліт-пегматоїдних гранітах. Руди локалізовані у трьох рудних зонах протяжністю від 10 до 130 м. Рудні зони простежуються за простяганням на глибину до 500 м., кут падіння — 60-80º. Середній вміст Li2O по родовищу складає 1,17%. Найбільш багате зруденіння спостерігається у першій рудній зоні — 1,202 — 1, 256%. У другій зоні середній вміст становить 1,144%, у третій — 1,043%. Рудна мінералізація представлена петалітом, сподуменом, фукситом, холмквіститом при повному домінуванні петаліту (80-90%). Вміст сподумену досягає 10-15 %. Розкривні породи представлені суглинками, глинами, пісками, потужністю 20-40 м, з низьким степенем обводнення та корою вивітрювання, деколи первинними каолінами, потужністю 25-80 м. Загальна сумарна потужність порід розкриття в районі родовища становить 50-110 м (середнє значення-80м).


На виконання замовлення ТОВ “Укрлітійвидобування” на підставі “Технічного завдання ТОВ “Магма” на виконання попередньої геолого-економічної оцінки Полохівського родовища літію від 22 липня 2011 року” проведена апробація запасів Полохівського родовища станом на 01 січня 2011 року. Відповідно до Протоколу засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин від 09 серпня 2011 року № 2341 запаси і ресурси Полохівського родовища літієвих руд по категоріях С2+Р1 складають 26807,5 тис. т, запаси і ресурси  Li2O-388430 т.


На прохання «Центру Журналістських Розслідувань», експерти оцінили запаси літію в цьому родовищі приблизно у десятки мільйонів доларів. Фактично, це останній такий унікальний георесурс на території області, що знаходиться у державній власності. Тим цікавіше, що дозвіл на розробку пропонується надати ТОВ «Українські рідкісні метали» без аукціону, за погодження з місцевими органами влади. Такими органами, в цьому питанні, виступають Ленінська сільська рада, Маловисківського району, Маловисківська районна рада та Кіровоградська обласна рада. 


В розпорядженні сайту «Кіровоград24» є копія рішення постійної комісії Маловисківської районної ради з  питань земельних відносин та розвитку промисловості. Так от, ця комісія пропонує сесії районної ради:


«Не виносити на розгляд чергової сесії питання погодження на надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки Полохівського родовища, що розташоване в Маловисківському районі Кіровоградської області для ТОВ «Українські рідкісні метали». 


І в цьому ж рішенні прописує наступне:


«Зобов’язати ТОВ «Українські рідкісні метали»  на наступне засідання комісії долучити  документи, які є обов’язковими до подання, а саме:  засвідчені копії документів, що підтверджують право власності (оренди, концесії) на цілісний майновий комплекс підприємства, згідно пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року №615 «Про затвердження  Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» зазначені документи є обов’язковими до подання». 


За це голосують всі, присутні на засіданні, члени комісії. 


Цікаво, що навіть комісія райради досить прискіпливо поставилася до цього питання. Натомість, в обласній раді питання погодження дозволу для ТОВ «Українські рідкісні метали» просувають в надшвидкісному режимі. Наші журналісти зацікавилися самим підприємством, якому місцеві депутати так хочуть віддати, чи не останній, унікальний георесурс області. І виявилося багато цікавих моментів. 


Так от, відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, фірма ТОВ «Українські рідкісні метали», якій можуть віддати унікальне родовище, вартістю десятки мільйонів доларів, зареєстрована трохи більше, ніж півроку тому, 13 серпня минулого року, і має статутний капітал аж 25 тисяч гривень. Та й офіс цієї фірми знаходиться в селі Копанки, Маловисківського району. Звичайно, що у підприємства, яке існує півроку немає ніякої бізнес-історії, ні доброї, ні поганої. Проте, деякі з її засновників «добре» відомі, окрім бенефіціарного власника цієї юридичної особи Олега Олександровича Орлова, який вніс в статутний капітал фірми найбільше – 18 тисяч 750 гривень. На думку експертів, це звичайна підставна особа і така практика досить розповсюджена в Україні. А от інші три засновника цікавіші. Так, Роман Володимирович Дружбін, який проживає в місті Полтава, є чи був засновником ПП «Ангро-нафта» і клопотав про отримання восьми газових родовищ в Полтавській області. Про це докладно пише в своєму блозі на «Українській правді» журналіст-розслідувач Дмитро Гнап: «Примітно те, що цей Роман Дружбін раніше заснував ТОВ "Центральна нафтогазотранспортна компанія" разом з полтавським бізнесменом Олександром Павлюченком»    «…на Полтавщині він (Павлюченко - ред.) більш відомий як кримінальний авторитет "Саша Браслет", який до того ж має дуже тісні зв'язки з правоохоронцями. Гангстери та міліціонери настільки тісно переплелися на Полтавщині, що хто там ким є насправді, вже й не зрозумієш.


Наприклад, коли СБУ та прокуратура затримали у січні начальника Полтавського ДАІ Петра Блажівського за хабар, то саме Саша "Браслет" Павлюченко вніс заставу в 10 мільйонів гривень, щоб високопоставлений даїшник вийшов на свободу. Полтавські медіа ще 7 років тому писали, про те, що Павлюченко пов'язаний з Арсеном Аваковим. Це було на рівні чуток, але доказ, з'явився нещодавно.


Вам буде, напевне, цікаво дізнатися, що Олександр Павлюченко є помічником народного депутата від "Народного Фронту" Ігоря Котвіцького.


Того самого Котвіцького, який нещодавно забув внести в декларацію майже мільярд гривень. І якого так наполегливо за це виправдовував сам Арсен Аваков. Можливо, в цьому немає нічого дивного, адже Аваков і Котвіцький – давні любителі газового бізнесу».


Роман Дружбін, якого журналіст Дмитро Гнап пов’язує з полтавським Сашою Браслетом, виявляється пов’язаним з іншим Сашою, Сашою Харківським. Саме так харківські ЗМІ називають Олександра Настенка, іншого засновника ТОВ «Українські рідкісні метали». Зокрема, харківський портал «Харьков Один», в січні поточного року подає новину під назвою: «Партнер аваковского  «Саши Браслета» планирует бесплатно увеличить свое газовое месторождение на вотчине Аракова». В цьому матеріалі фігурує ще один засновник ТОВ «Українські рідкісні метали», теж харків’янин, Віталій Якименко: 


«Харьковский областной совет планирует разрешить ООО «Восток-Энергоресурс» расширить границы участка недр на Новософиевской площадке для добычи нефти и газа. Об этом говорится в проекте решения Харьковского облсовета.


ООО «Восток-Энергоресурсы» обратилось к депутатам с предложением согласовать им расширение границ ранее предоставленного в пользование участка недр не более чем на 50% с целью геологического изучения нефтегазоносных недр. В частности, в своем обращении фирма указала, что на новой территории планирует провести опытно-промышленную разработку с дальнейшей добычей нефти и газа (промышленная разработка месторождения). Расширение границ участка, указано в обращении фирмы, позволит увеличить объем добычи полезных ископаемых.


Учредителями ООО «Восток-Энергоресурс» является Александр Настенко, Лилия Багрянцева, Роман Дружбин, Ярослав Костенко, Татьяна Степченко, Виталий Якименко.


Роман Дружбин ранее основал ООО «Центральная нефтегазотранспортная компания» совместно с полтавским бизнесменом Александром Павлюченко.


По данным СМИ, в Полтавской области Павлюченко известен как криминальный авторитет «Саша Браслет», он также имеет очень тесные связи с правоохранителями. Кроме того, Павлюченко является помощником депутата от «Народного Фронта» Игоря Котвицкая, бизнес-партнера министра МВД Арсена Авакова.


Сейчас учредителями ООО «ЦНК» кроме Дружбина является Александр Настенко, Виталий Якименко и Виталий Ткачев.


Александр Настенко является одним из бенефициаров ОАО «Харьковский канатный завод». Его партнерами в этом предприятии являются совладельцы корпорации «Маст-Ипра» Сергей Анохин, Александр Греховодов, Сергей Гриховодов, Олег Земляков, Сергей Хохлов. Корпорация «Маст-Ипра» собирается строить в городе в Купянске Харьковской области две мини-ТЭЦ.


Кроме того, Настенко с Якименко и Ткачевым, а также бывшим коммерческим директором «Крымского Титана» Дмитрием Никулиным, являются учредителями ООО «Титан-Апатитовая группа». В декабре предприятие хотело получить разрешение на разработку титанового месторождения на Житомирщини, но получила отказ.


ООО «Восток-энергоресурс» в ноябре 2015 году на торгах за 1,4 млн грн. при стартовых 1,38 млн грн. приобрело Новософиевская площадка».


Про Олександра Настенка можна також додати, що він, разом зі своєю дружиною Світланою Настенко, мають у  власності контрольний пакет Харківського канатного заводу і до його сфери впливу входять такі компанії, як «Укрнафтосинтез» і «Алюміл Хрків», які працюють на харківському ринку комерційної нерухомості. Крім цього, Олександр Настенко, під прізвиськом Саша Харківський, відомий, як керівник місцевого байк-клубу Street Warriors.  


Поміж іншим, варто нагадати, що колишній відомий харківський підприємець, а нині діючий Міністр внутрішній справ Арсен Аваков, більшість своєї політичної кар’єри провів в лавах Всеукраїнського Об’єднання «Батьківщина». 


«Центр Журналістських Розслідувань» та інформаційний портал «Кіровоград24» продовжуватимуть розслідування цього скандального питання і звертаються з інформаційними запитами по цій ситуації до голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Кузьменка та голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка. Про подальший хід журналістського розслідування ми будемо інформувати наших читачів на порталі «Кіровоград24».  


9549Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

виборець23 березня 2016 12:54
0
тупая коррупционная схемка для Черноиваненка
Відповісти
ВИТ23 березня 2016 13:13
0
тут не могло обойтись без губернатора
Відповісти
Браслет23 березня 2016 13:53
0
Сядут все
Відповісти
Арсен23 березня 2016 14:34
0
Я тут не причем
Відповісти
Саша Черный Иван23 березня 2016 15:25
0
Не виноватая я
Відповісти
Маргарита23 березня 2016 18:04
0
Заказная статья!
Відповісти
Маргарита23 березня 2016 18:05
0
Журналист от кого-то получил куш...
Відповісти
Маргарита23 березня 2016 18:06
0
Кстати, имя автора статьи не указано. Как вы думаете почему?
Відповісти
Имя журналиста23 березня 2016 18:57
0
Вася
Відповісти
Имя журналиста23 березня 2016 18:57
0
А по сути?))
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: