Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: За матеріалами shotam.info та biz.nv.ua
Дата: 3 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2021/11/03/pidpriemets-z-kirovogradschini-investuvav-u-naibilshu-v-ukraini-fermu-z-viroschuvannja-krevetok.htm
економіка, 3 листопада 2021

Підприємець з Кіровоградщини інвестував у найбільшу в Україні ферму з вирощування креветок

За матеріалами shotam.info та biz.nv.ua

Перша на Миколаївщині та найбільша в Україні акваферма із вирощування тихоокеанської креветки відкрилася біля села Прогресівка - неподалік від Тилігульського лиману. Про це інформують портали "ШоТам" та "НВ Бізнес".

Ферма типу «Мерманс» - це розплідник тихоокеанської білоногої креветки, в який інвестовано 5 млн євро. Внаслідок цього у селищі не тільки з’явиться 200 нових робочих місць, а ще й орієнтовно буде сплачуватися 10-12 млн податків щороку. Один із ключових інвесторів господарства - відомий на Кіровоградщині фермер, підприємець і громадський діяч
Руслан Згривець.

Господарство вирощуватиме тихоокеанську креветку із застосуванням рециркуляційної системи очищення води (RAS). Цей факт дуже важливий, бо креветки в аквафермі вирощуються в чистій воді, без застосування антибіотиків та інших ветеринарних препаратів.



Як зазначила у фейсбуці представниця Національної книги рекордів України
Лана Вєтрова, підприємство встановило рекорд як «Найбільша в Україні акваферма з вирощування креветок» у категорії «Наука і Технології».


Ініціатор та керуючий партнер цього бізнесу –
Всеволод Ковальчук. За його словами, з часом виробництво досягне 2,5-3 тис. тонн на рік. У світовому масштабі цей проект — невеликий, але для Європи буде важливим . Адже, за словами Всеволода Ковальчука, попит на креветок є не лише в Україні, а й у сусідніх країнах, включаючи середземноморське узбережжя.

Особливість проекту полягає в тому, що це не відкрита ферма в морі, а будівля-термос зі складною інженерною начинкою, в якій підтримується мікроклімат, комфортний для теплолюбних морських мешканців.

  Креветка зростатиме у контрольованому середовищі, оскільки морська вода з лиману пройде повне очищення від бактерій, паразитів, патогенів, мікропластику.

Це дозволить відмовитися від використання антибіотиків та підвищити якість продукту. 
Виробництво сертифіковане FSCC, що базується на трьох принципах – прозорість, відстежуваність і відкритість.


Фото: facebook.com/victoria.oleynik; facebook.com/oleh.derkach

10807Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: