Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: економіка
Автор: Вікторія Талашкевич, Прес-клуб реформ
Дата: 25 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/economy/2018/11/25/novii-pidhid-u-zahisti-prav-spozhivachiv-dosvid-evropi.htm
економіка, 25 листопада 2018

Новий підхід у захисті прав споживачів: Досвід Європи

Вікторія Талашкевич, Прес-клуб реформ

Цього року в Україні проходить навчання у рамках Громадської школи для здорової практики ЄС (CiSEP), яка створена для активних громадян та лідерів змін в Україні. Школа формує мережу спеціалістів з Угоди про асоціацію, яка має спільну мету посилити європейську інтеграцію України.

CiSEP надає навички та знання щодо Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським союзом, включаючи Поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі (ПВЗВТ). Восени два семінари у Школі за модулем «Захист прав споживачів та безпечність харчових продуктів в УА/ПВЗВТ» пройшла координаторка Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич.

- Завдяки навчанню у рамках другого семінару CiSEP я отримала інформацію про засади законодавчого наближення між Україною та ЄС. Через аналіз законодавства ЄС ми розбирали  типові проблеми та найкращі практики – під наглядом такого досвідченого тренера, як Олексій Тертичний, - коментує Вікторія Талашкевич.

За її словами особливо корисною була робота із правовим аналізом Директиви 1999/44/EC. Сфера політики, як вказано у назві директиви, це продаж та гарантії товару споживання. Мета документу – окреслити певні питання, що стосуються продажу та гарантії на товари споживання для споживачів та виробників. Зокрема, директива має на меті розширити закони, підзаконні акти та адміністративні положення держав-членів Європейського Союзу про певні аспекти продажу товарів споживання та відповідні гарантії, з метою забезпечити мінімальний однорідний рівень захисту споживачів в межах внутрішнього ринку. Цей документ, у разі впровадження в Україні, суттєво покращить рівень захисту прав пересічних громадян.

Окремий блок семінару дозволив заглибитися у тему захисту прав споживачів в Німеччині та дізнатися про важливу роль, що її відіграє у цій країні громадянське суспільство. На прикладі об’єднання Verbraucherzentrale Brandenburg тренерка Катаржина Трієц розповіла про непрості, але конструктивні моменти транскордонного співробітництва Німеччини та Польщі у захисті прав споживачів. Споживче законодавство в ЄС досить добре розвинене, зокрема, гарантійні права, забезпечення безпеки продукції та нагляд за ринком хоча і по-різному, але досить ефективно втілені у всіх країнах Європейського союзу. У тому числі це можливо завдяки добре налагодженій комунікації та співробітництву поміж місцевими адміністраціями, споживчими товариства та бізнесом.

- Як свідчить мій досвід журналістки та громадської діячки, а також кілька досліджень у галузі споживчого права, які я мала можливість прочитати, європейський споживчий закон має вже порівняно довгу історію, яка на початку мала на меті перш за все усунення бар’єрів та на вільному рухові товарів на єдиному ринку. Власне, це було загальною метою створення Європейського союзу як економічного об’єднання. З часом ці досить вузькі цілі були доповнені документами, що мали на меті забезпечення надходження на ринок лише продуктів, що є безпечними й відповідають вимогам, - коментує Вікторія Талашкевич.

За її словами, і тоді і зараз у європейському дискурсі мова йде не тільки про якість товарів на догоду споживачам – метою залишається підтримка чесних суб’єктів господарювання, які б могли отримати вигоду із рівних умов, посилюючи конкуренцію, а значить і захист споживачів. Новий підхід у цій сфері, що втілюється задля гармонізаційного законодавства ЄС, закликає країни-члени зробити спільні суттєві вимоги до якості товарів і послуг обов’язковими за законодавством. Принципи «нового підходу» заклали основу для європейської стандартизації на підтримку гармонізаційного законодавства Союзу. Світова організація торгівлі (СОТ) також схвалила принцип звернення до стандартів у технічних регламентах. У своїй Угоді про технічні бар’єри в торгівлі (ТБТ) вона заохочує використання міжнародних стандартів.  Україна, будучи членом СОТ, має переваги під час втілення зобов’язань, взятих у рамках підписаної Угоди з ЄС. Головне ці переваги втілювати у життя.

CiSEP організований Інститутом Європейської Політики (Берлін) та впроваджується в співробітництві з Полісським фондом міжнародних та регіональних досліджень (Чернігів), Львівським представництвом Громадянської мережі ОПОРА, Одеською обласною організацією ВГО КВУ та Громадською палатою України (Дніпро). CiSEP діє за підтримки Федерального Міністерства Закордонних Справ Німеччини.


2771Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: