Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Лариса Семенова, соціокультурний відділ ОУНБ імені Дмитра Чижевського
Дата: 5 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/04/05/do-dnja-narodzhennja-dmitra-chizhevskogo-kartina-v-podarunok-i-chelendzh-dlja-kropivnichan.htm
культура, 5 квітня 2021

До дня народження Дмитра Чижевського: картина в подарунок і челендж для кропивничан

Лариса Семенова, соціокультурний відділ ОУНБ імені Дмитра Чижевського


Напередодні дня народження видатного українця, вченого-енциклопедиста, культуролога, лінгвіста, славіста, дослідника української і слов'янської літератур, історії культури, філософії, релігійної думки і слов'янської духовності Дмитра Івановича Чижевського в обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася знакова подія. Книгозбірня отримала у дар портрет Дмитра Чижевського, який написав відомий кропивницький художник Володимир Волохов.


Для бібліотеки це не аби який подарунок. Майже 30 років головна книгозбірня області носить ім’я видатного земляка.


«Мені дуже приємно, що бібліотека прийняла мій щирий подарунок, і картину будуть бачити читачі», - зізнався митець.


Цінний подарунок Володимира Волохова поповнить мистецьку колекцію бібліотеки, пов’язану з іменем всесвітньо відомого полігістора. У краєзнавчому відділі знаходиться копія бюсту Дмитра Чижевського американської скульпторки українського походження Міртали Бентов-Пилипенко-Кардиналовської. У відділі рідкісної книги представлений портрет вченого пензля ще одного кропивницького художника - Валерія Давидова, а у відділі мистецтва – барельєф, створений нашим земляком, скульптором Віктором Френчко.


В бібліотеці зберігається майже сотня видань з творами Дмитра Чижевського, більше 200 публікацій про нього в газетах і журналах. На сайті книгозбірні у розділі «Наші проєкти» знаходиться архів науковця з добіркою праць з життєпису філософа, його науково-літературна спадщина, бібліографія та вебліографія тощо. Та найціннішим зібранням, яким володіє бібліотека, є колекція книг Дмитра Івановича. Наприклад, мімеографічне видання «Літопису дохристиянської Русі-України», зроблене у Лондоні півстоліття тому, емігрантське видання нью-йоркської групи РСДРП меншовиків «До історії правової течії серед меншовиків» Григорія Аронсона, що підтверджує зв'язок науковця з партійцями до 60-х років минулого століття, шекспірівські сонети в перекладі Ігоря Костецького – усі з маргіналіями або інскриптами. Справжній скарб.


Бібліотека запрошує усіх кропивничан взяти участь у челенджі, присвяченому Дмитру Чижевському. Треба зробити селфі з портретом Чижевського та викласти його на сторінці книгозбірні у Facebook із хештегом #ПортретЧижевського. Розіграш призів відбудеться 23 квітня у Всесвiтнiй день книги i авторського права.


Переоцінити те, що зробив Дмитро Чижевський, науковець світового рівня, для усього чоловіцтва і особливо для українців навряд чи можливо. Нам ще дуже далеко до переосмислення його творчої спадщини. Його вважають фундатором наукового історико-філософського українознавства, завдяки його праці ми нарешті вперше побачили українську літературу не як письменницьке народолюбство, а послідовні етапи та стани її розвитку. Як зазначав академік Іван Дзюба, Чижевський вперше застосував понятійний апарат і методи європейської науки до історії української культури, трактував її в контексті європейського культурного процесу, відкрив для світової науки надбання українського бароко, а Миколу Гоголя як українського філософа.


Завітайте до нашої бібліотеки, замовляйте, читайте, вивчайте книги Чижевського. Ми раді бути вам корисними.


   


1610Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: