Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Колектив меморіального музею М. Л. Кропивницького
Дата: 16 березня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/03/16/svitlii-pam-jati-mikoli-galitskogo.htm
культура, 16 березня 2021

Світлій пам’яті Миколи Галицького

Колектив меморіального музею М. Л. Кропивницького


Меморіальний музей Марка Кропивницького, що гостинно відкрив свої двері для небайдужих містян та гостей обласного центру восени 1982 року, протягом наступних чотирьох десятиліть існування впевнено повертав собі славу одного з культурних осередків міста, яким був наприкінці ХІХ ст. за часів перебування в ньому знаного земляка Марка Лукича.


У 2000–2020 роках його керівником був Микола  Олександрович Галицький, який збагатив заклад своїм професіоналізмом та досвідом попередніх років – мудрістю у взаємозв’язках із людьми та навичками в організації культурних заходів.

 

Різноманітні творчі зустрічі, виступи акторів професійних та аматорських театрів, вечори за участю знаних митців та учнівської молоді, приурочені до пам’ятних дат, зокрема, –  з історії  українського театру корифеїв, були сповнені щирим спілкуванням й атмосферою творчості.

 

Особливо запам’яталися всім причетним заходи з циклу «Зустрічі в театральні (літературній, музичній) вітальні», що увійшли до музейного життя на початку ХХІ сторіччя. Усі ці незабутні моменти були пов’язані з приходом на посаду завідувача меморіальним музеєм М. Л. Кропивницького Миколи  Олександровича Галицького, який керував закладом у 2000–2020 роках.


М. О. Галицький (20.08.1936–16.03.2020) належав до когорти небайдужих людей, яким випала доля бути завжди попереду, слугувати прикладом відповідального ставлення до своєї справи, своєю енергією та наснагою запалювати й надихати до творчості  інших.


Компетентний, наполегливий, відповідальний, – яким був у роботі, доброзичливий, готовий будь-якої миті прийти на допомогу, щирий у спілкуванні – таким запам’ятався він колегам-музейникам.


Микола Олександрович був нагороджений Почесним знаком Міністерства культури України за багаторічну плідну працю в галузі культури (2003), якій віддав понад 50 років свого життя, званням Лауреата обласної премії в галузі культури «Духовний скарб Кіровоградщини» в номінації «За вагомий внесок у збереження та популяризацію культурної спадщини» (2011). 


На посаді керівника музею досліджував історію театру корифеїв, багато друкувався у пресі, виступав на радіо. 2014 року вийшла в світ його книга «Золота духовна скарбниця Кіровоградщини (слово про корифеїв українського театру)», що, зокрема, містить розповіді про визначних митців минулого та продовжувачів їхньої справи.


Як добрий господар Микола Олександрович дбав про благоустрій музейної садиби, за потреби й сам не цурався лопати чи молотка. Особливо трепетно ставився до землі, яка завжди віддячувала щедрим квітом.


Щиро й привітно зустрічав гостей – і почесні делегації, і пересічних відвідувачів, молодь і ветеранів, що цікавилися історією свого міста та краю. 


Займався залученням до музею нової аудиторії, вмів переконати, як важливо, щоб жив дім корифея, щоб приходили до нього люди. Завдяки особливому магнетизму налагоджував співпрацю з творчими колективами, здобуваючи прихильників і однодумців.


Але так вже влаштовано світ, що неминуче приходить час розставання. Рівно рік назад пішов із життя Микола Олександрович, та світла пам’ять про керівника, старшого товариша й світлої людини зберігається в наших серцях. 


               


1989Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: