Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда - науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 24 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/07/24/vidkrilasja-vistavka-odniei-kartini-dnister-vzimku-.htm
культура, 24 липня 2020

Відкрилася виставка однієї картини «Дністер взимку»

Микола Правда - науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


Вже не вперше Музей мистецтв (Кіровоградський обласний художній музей) звертається до теми ювілею картини. Сьогодні ми презентуємо роботу одного з основоположників школи митців "Степової Еллади" Олександра Федоровича Фойницького (1886-1973) "Дністер взимку" (1960). Взагалі творчість Олександра Федоровича - це реалістичний живопис, митець не займався експериментами, а присвятив більшість своїх робіт еволюції берегів річки Дністер в плані індустріалізації.


Народився художник в селі Корлюгівка, нині Кропивницький район Кіровоградської області, початкову освіту здобув у церковно-парафіяльній школі, потім навчався в чоловічій класичній гімназії. У 1907 році навчався в Одеському художньому училищі, уже в 1913 році Олександр Фойницький став студентом Імператорської академії мистецтв, але скрутне фінансове становище змусило його припинити навчання. Він прийняв запрошення викладати креслення і малювання у місті Тирасполь, що в Молдові. Однією з сторінок біографії художника є його участь в подіях 1917-1921 років, в його творчості були роботи присвячені саме цьому періоду, серед них - "На Врангеля", "Штурм Перекопу". Після поранення художник повертається до Тирасполя, де ініціює створення в місті художнього музею та керує першою в Молдові студією живопису. На жаль, майже всі роботи Олександра Фойницького написані ним до другої світової війни були знищені під час бойових дій. В період другої світової війни художник перебуває в Тирасполі, де організував навчання в домашній мистецькій майстерні. Після закінчення війни митець в своїх творах звертається до теми природи, пише багато пейзажів, присвячених річці Дністер, серед них і є робота, яка в цьому році відзначає своє 60-річчя - "Дністер взимку" (1960). Це одна з робіт, в якій митець намагається показати один із етапів еволюційного економічного розвитку берегів річки Дністер. На полотні зображений рибальський човен, будиночки, люди, що ходять по засніженому березі, вдалині видніється вежа високовольтних електричних ліній. Взагалі у фондовому зібранні Музею мистецтв зберігається близько 30 робіт художника-земляка.


1594Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: