Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Анатолій Кімнатний, завідуючий картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 7 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2019/08/07/rozgornuto-ekspozitsi-do-70-richchja-z-dnja-narodzhennja-viktora-frenchka.htm
культура, 7 серпня 2019

Розгорнуто експозиці до 70-річчя з дня народження Віктора Френчка

Анатолій Кімнатний, завідуючий картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


6 серпня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до 70-річчя з дня народження члена Національної спілки художників України  скульптора Віктора Френчка.


Віктор Васильович Френчко народився 6 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району на Тернопольщині. 


У 1964 році закінчив Бучацьку дитячу художню школу. У 1964 - 1967 роках навчався на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т.Г. Шевченка. 


Після її закінчення вступив до Київського державного художнього інституту на скульптурний факультет в майстерню народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР М.Г. Лисенка (1906-1972).


Віктор Френчко є останнім 106-м учнем видатного українського скульптора Михайла Лисенка, що навчався у Леонори Блох, яка в свою чергу була ученицею видатного французького скульптора кінця ХІХ – початку ХХ століття Огюста Родена. 


У 1973 році В. Френчко з відзнакою закінчив інститут та був запрошений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату художнього фонду України. З цього часу Віктор Френчко мешкає в нашому місті. За цей період ним створено велику кількість робіт                    у різних жанрах, скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок. 


Віктор Васильович брав участь у республіканських та обласних художніх виставках. 


В його творчому доробку - медалі та плакетки, присвячені Т. Шевченку, О. Довженку,                           А. Ахматовій, С. Рахманінову, А. Тарковському, М. Грушевському, В. Винниченку,                                   К. Шимановському, Ю. Мейтусу, Л. Мацієвичу, В. Сухомлинському, Д. Чижевському,                              Є. Маланюку та іншим видатним діячам української та світової історії та культури, а також відомим кропивничанам: В. Гончаренку, А. Мацієвському, Л. Куценку, А. Корінь, Ю. Матівосу. 


В. Френчко активно співпрацює з обласним товариством охорони пам’яток історії та культури. Результатом цієї співпраці стала велика кількість створених ним в останні роки меморіальних дошок, присвячених А. Тарковському, Ю. Мейтусу, С. Тютюшкіну,                                 М. Смоленчуку, Н. Ленгауер, М. Кошману, Л. Кравчуку, В. Ципіну, В. Дейнекіну, а також пам’ятників захисникам правопорядку, козаку Головку, Надії Тобілевич-Тарковській та ін. 


Деякі роботи були створені В. Френчком у співавторстві з членом Національної спілки художників України Аркадієм Мацієвським (1931-2006). Це пам’ятники героям-червонозорівцям та козаку – захиснику Вітчизни. Зокрема, спільна скульптурна композиція В. Френчка та                       А. Мацієвського «Юнак та дівчина» з фондів обласного художнього музею прикрашає стаціонарну експозицію музею.


У 2009 році  став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна  у номінації «Національна традиція».


З  2012 року - член Національної спілки художників України. 


На теренах Кіровоградщині для широкого загалу Віктор Френчко відомий в першу чергу як скульптор, велика кількість робіт якого присвячена видатним особистостям краю.                     Роботи митця знаходять свого глядача не лише  у Степовій Елладі, а й далеко за її межами.                          Це свідчення неабиякого значення творчості Віктора Френчка для національного образотворчого монументального мистецтва. 


Його твори зберігаються в Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, приватних колекціям як в Україні так і за кордоном.


У серпні 2009 року в обласному художньому музеї була відкрита виставка Віктора Френчка до 60-річчя з дня народження, яка презентувала творчий потенціал скульптора у всій його різноманітності. Він продовжує активно працювати. І у 2018 році цілком заслужено став першим лауреатом міської художньої премії імені Бориса Вінтенка. 


Віктор Васильович також учасник багатьох тематичних виставок в нашому музеї,                        і як митець-патріот проводить активну роботу в Кропивницькому по увічненню пам’яті своїх колег - видатних художників - земляків шляхом створення меморіальних дошок Володимиру Федорову (2008р.), Борису Вінтенку (2009р.), Миколі Добролежі (2010р.), Аркадію Мацієвському (2010р.), Юрію Луцкевичу (2014 р.), Василю Остапенку (2018 р.). 


У Знам’янці на будівлі міського краєзнавчого музею увічнено пам’ять славетного земляка історика, краєзнавця, шевченкознавця В’ячеслава Шкоди. Автор проєкту Віктор Френчко.


У 2018 році Віктором Васильовичем Френчком було створено  меморіальну дошку видатній місцевій меценатці, засновниці лікарні Святої Анни -  Ганні Дмитрян. 


За понад 40 років творчої роботи Віктор Френчко створив десятки бюстів, пам’ятних знаків і пам’ятників та багато меморіальних дошок. 


Робота по увічненню пам’яті славетних особистостей  триває. 


У травні 2019 року в рамках заходів ХV Міжнародної акції «Ніч музеїв», що проходили                  в Кіровоградському обласному художньому музеї, у ювілейний рік митця відбулася презентація відео проєкту із циклу «Особистості»: Творчий портрет художника - скульптора Віктора Френчка  (куратори - викладач Кіровоградського музичного коледжу Л.Френчко та студентка ІІІ курсу коледжу - С. Чуркіна).


Експозиція, що представлена в обласному художньому музеї, доповнена документально-архівними матеріалами, що висвітлюють життєвий та творчий шлях Віктора Френчка.


 



1997Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: