Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Кіровоградського обласного художнього музею
Дата: 10 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2018/01/10/u-hidmuzei-vidkrilas-vistavka-ne-zgasne-svit-mistetskogo-gorinnja-.htm
культура, 10 січня 2018

У хідмузеї відкрилась виставка «Не згасне світ мистецького горіння»

Олег Юрченко – завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Кіровоградського обласного художнього музею


4 січня 2018 року обласний художній музей відзначив 25 - річчя свого народження чудовою виставкою з красномовною назвою «Не згасне світ мистецького горіння».


Наша Степова Еллада завжди славилася невичерпними багатогранними талантами, що гідно презентували свою малу батьківщину далеко за її межами. Серед цих унікальних творчих зірок - ціла плеяда геніальних майстрів пензля, твори яких на сьогодні стали безцінною складовою мистецької спадщини України, зокрема – фондового зібрання обласного художнього музею міста Кропивницький.


Високий рівень культури, ґрунтовні мистецькі традиції та потужна школа образотворчого мистецтва на теренах нашого краю неодноразово спонукали передову спільноту піднімати питання про створення у нашому місті художнього музею, або - галереї. Але шлях від благородних задумів до реального втілення цієї ідеї у життя виявився досить довгим і важким. Лише у 1921 році в Будинку науки та мистецтва була відкрита картинна галерея, яка в 1924 році ввійшла  до складу природничо-історичного музею, перейменованого в 1938 році у краєзнавчий. Основу колекції, що налічувала тоді 150 експонатів (з них 26 – оригінали) складали картини, що були зібрані в передреволюційні роки, націоналізовані, або просто пожертвувані любителями мистецтва.


На жаль, під час Другої світової війни зібрання картинної галереї було повністю розграбовано (за однією інформацією – нацистами, за іншою – місцевим населенням) і вона більш ніж на  20 років фактично припинила своє існування. У 1965 році відбулося друге народження картинної галереї, яка стала відділом обласного краєзнавчого музею, розташувавшись в приміщенні Спасо-Преображенської церкви та врятувавши таким чином останню від повної руйнації. На низький уклін заслуговують люди, які зробили цей безцінний подарунок шанувальникам образотворчого мистецтва – тодішній директор обласного краєзнавчого музею Олена Орестівна Ноземцева та головний зберігач фондів Роза Григорівна Турбай. Зібрання музею формувалось з художніх творів, одержаних в  дарунок від Державного Ермітажу, Державної Третьяковської галереї, Київських музеїв російського та українського мистецтва, Дирекції виставок Спілки художників УРСР, а також робіт, що були передані відомими художниками – уродженцями міста і області та придбані в Дирекції виставок Спілки художників України. Дивовижна мисливська хоругва на справжніх оленячих рогах невідомого українського майстра ХУІІІ століття, унікальні зразки канонічного та народного іконопису, європейського живопису, зокрема – легендарна «Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року» польського художника-баталіста Войцеха Горація Коссака, твори  російських художників-передвижників та багато іншого – то справжній мистецький скарб, що дістався у спадок художньому музею, ставши безцінною складовою його фондового зібрання, яке на сьогодні вже налічує понад 14 тисяч експонатів (основного та науково-допоміжного фонду).


Як це не парадоксально, але процес чудової естафети від картинної галереї до обласного художнього музею прискорили політичні та соціально-економічні негаразди в країні. Після закономірного краху Радянського Союзу логічним стало повернення церкви віруючим і згідно рішення виконавчого комітету міської ради народних депутатів від 13 лютого 1991 року № 129 картинній галереї було виділено нове приміщення у центрі міста за адресою – вулиця Карла Маркса, 60 (зараз – вулиця Велика Перспективна). Юридичним обґрунтуванням стало розпорядження Представника президента України в Кіровоградській області від 4 січня 1993року, що й дало привід відзначати саме цю дату як день народження музею.


Не можна не згадати теплим словом першого директора музею Миколу Івановича Федотова, який звалив на свої плечі важкий тягар організаційних, фінансових та господарських проблем. Але вже тоді закладався фундамент для майбутнього повноцінного функціонування музею, що дало можливість 9 травня 2001 року відкрити нарешті його двері для відвідувачів, перетворивши експозиційні зали, окрім всього іншого, у мистецькі площадки, концертні зали, творчі лабораторії тощо.


Знаковою подією в історії музею стало також відкриття 18 травня 2007 року його відділу – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», основу якої склали роботи нашого славетного художника-земляка, основоположника «суворого стилю» у живописі Петра Павловича Оссовського.


На сьогодні особливим приводом для нашої гордості є плідна робота музею у напрямку здійснення реставрації предметів, що потребують першочергового втручання. Було повернуто до життя близько двохсот унікальних живописних і графічних творів та ікон, чимало з яких – справжні шедеври світового рівня. Переважну більшість робіт - 89% було відреставровано на безкоштовній основі фахівцями Національного науково –дослідного реставраційного центру України (м. Київ) та його філіями в Одесі та Харкові. І ця робота не вщухає, навпаки набирає все більших обертів. Яскравим тому підтвердженням став, зокрема, той факт, що після величезної перерви у  22 роки жителі та гості нашого міста змогли нарешті побачити в експозиції яскраву перлину музейної колекції – картину (розмірами 4м х 8м) геніального польського художника Войцеха Коссака (1856-1942) «Кривава неділя у Петербурзі  9 січня 1905 року».


За час своєї 25 - річної діяльності проведена велика робота по здійсненню єдиної державної і регіональної політики в сфері музейної справи щодо наукового комплектування, збереження, вивчення та популяризації надбань національної та світової історико –культурної спадщини. Так лише з часу відкриття музею для відвідувачів з травня 2001 року відкрито 947 стаціонарних та проведено 374 пересувних виставок. Протягом цього ж періоду здійснено  майже 6 тис. екскурсій та відбулося більше 3 тис. культурно-мистецьких заходів, музей відвідали понад 854,5 тис. чол., надано платних послуг майже на 941 тис. грн.


Одним з головних обов’язків музейного закладу обласного рівня та запорукою його успішної діяльності можна вважати тісну співпрацю  з майстрами пензля, які не припиняють дивувати нас своїм багатогранним талантом та творчою фантазією. У 1999 році музеєм було започатковано мистецьку –акцію пленер «Кіровоградщина - очима художників», відбулося більше тридцяти пленерів, в жовтні 2017 року відбувся пленер по написанню музейної будівлі майбутнього ювіляра, ці роботи також увійшли до представленої експозиції.


Кіровоградський обласний художній музей став своєрідної Меккою не тільки для шанувальників високопрофесійного образотворчого мистецтва, а й тих, хто створює ці унікальні художні твори.


Саме тому концепція виставки «Не згасне світ мистецького горіння» суттєво відрізняється від усіх попередніх аналогічних виставок і віддзеркалює робочий процес створення картини, так би мовити – творчу лабораторію художника, той світ, в якій він поринає, працюючи над черговим шедевром.


В експозиції представлені роботи Петра Покаржевського «Робочий стіл» (1946) та «В моїй майстерні» (1957), Олександра Фойницького «Автопортрет» (1951), Костянтина Прохорова «На етюдах» (1960), Петра Кодьєва «Спогади про громадянську війну. Автопортрет» (1968), Михайла Надєждіна «Портрет  М.Г. Бондаренка» (1974), Анатолія Данілова «Автопортрет» (1974), Любові Кір’янової «Спогади» (1976), Володимира Федорова «Портрет художниці Людмили Нестерук»  (1978), Степана Ніколенка «Околиця міста» (1980), Олександра Логвинюка «Жіночий портрет» (1984) та «Художник Броніслав Домашин в майстерні» (1988), Віталія Колесніченка «Екіпаж лейтенанта А.Є. Рубінчика в Кіровограді у 1944 році» (1985), Юрія Луцкевича «Портрет мистецтвознавця О. Петрової»  (1985), Андрія Надєждіна «У майстерні. Роздуми» (1988), Володимира Плітіна «Пам’яті Ван Гога» (2001), Інни Русіної «Повернення до життя» (2002), Григорія Топнікова «Автопортрет. Репризи – це серйозно» (2004), Анатолія Шаповалова «Портрет брата» (2008), Анатолія Кімнатного «Натюрморт. Спогад про Тетяну Яблонську» (2011).


Логічною складовою виставки стали також картини із зображенням самого ювіляра - обласного художнього музею та його предтечі – картинної  галереї, що заклала фундамент майбутньої мистецької перлини Степової Еллади - Леоніда Бондаря «Обласний художній музей» (2002), «Преображенська церква» (2002), Анатолія Кімнатного «Кіровоградський обласний художній музей» (2010), Андрія Хвороста «Відвідувач» (2017), Валерія Дивидова «Ранок мого музею» (2017) та ін.


Урочисте відкриття виставки набуло характеру яскравого феєрверку. Експозиційна зала не могла вмістити усіх бажаючих розділити з обласним художнім музеєм його свято. Більше тридцяти (!) виступаючих, щирі вітання, море квітів, а головне – піднесений настрій присутніх засвідчили гідне відзначення ювілею мистецької перлини краю, яка, отримавши величезний заряд позитиву, готова до нових творчих звершень.


          &ftf9   

3459Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: