Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 29 березня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2017/03/29/u-kropivnitskomu-prezentuvali-vistavku-prisvjachenu-rosiisko-turetskii-viini.htm
культура, 29 березня 2017

У Кропивницькому презентували виставку, присвячену російсько-турецькій війні


29 березня у приміщенні Кіровоградського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація виставки «Російсько-турецька війна 1877 – 1878 рр. у батальному живописі кінця ХІХ – початку ХХ століття та спогади про війну нашого земляка Миколи Садовського». 


Захід було проведено з метою збереження історичної пам’яті про події російсько-турецької війни 1877 – 1878 рр. та участі у ній болгарського і українського народів. Війна стала передумовою для здобуття незалежності Болгарією та іншими країнами Балканського півострова, народи яких сьогодні компактно проживають на території Кіровоградської області. В російській армії велика кількість солдат була з України. Серед учасників подій 1877 – 1878 рр. – наш земляк, видатний режисер та актор, один із корифеїв українського театру – Микола Садовський. Згодом він написав «Спомини з російсько-турецької війни 1877 – 1878 рр.», що були опубліковані у 1917 році. Один з примірників видання зберігається у фондах обласного краєзнавчого музею. Також події війни знайшли відображення у творчості видатних митців.


Захід зібрав представників місцевої та обласної влади, ЗМІ, співробітників музею, краєзнавців, студентів і викладачів Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та всіх небайдужих до історії.


Під час відкриття виставки директор музею Наталья Юріївна Агапєєва зауважила: «…події війни 1877 – 1878 років стали спільною сторінкою в історії багатьох народів. З часом кожному із них вдалося створити та розбудувати власну незалежну державу. Сьогодні ми відкриваємо виставку, яка й поєднує в собі історію болгар та українців очима її учасників та митців.» 


На початку заходу кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України КДПУ О.В. Чорний презентував, підготовлені ним фотокопії робіт відомих художників – Л. Лагоріо, О. Ківшенка, М. Дмитрієва-Оренбурзького, В. Верещагіна, П. Ковалевського та О. Попова, присвячених подіям 1877 – 1878 рр.


Завідуючий відділом обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського Анатолій Дмитрович Кімнатний виступив з доповіддю – «Російсько-турецька війна 1877 – 1878 рр. у житті та творчості художника-земляка Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Досить цікаві роботи П. Оссовського стали окремою частиною нашої виставки.


У виступі молодшого наукового співробітника відділу історії Кіровоградського обласного музею Вікторії Безверхої «Російсько-турецька війна 1877 – 1878 рр. очима нашого земляка Миколи Садовського». Прозвучала розповідь, що стосувалася військових операцій та життя на фронті солдат і самого автора споминів. Спогади М. Садовського розкривають людський вимір війни у них, відображені людські страхи, переживання, побутові умови і трагедія людини на війні. 


Спомини Миколи Садовського були надруковані у 1917 р., рівно 100 років тому. З цієї нагоди завідуюча відділом мистецтв Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І. Чижевського Світлана Анатоліївна Ушакова розповіла нам про історію видання цієї книги.


Керівник Кіровоградського обласного «Об’єднання болгар «Нашите хора» Сергій Юрійович Осадчий розповів про «Російсько-турецьку війну 1877 – 1878 рр. в історії Болгарії та болгарського народу». Він закцентував увагу на тому, що Болгарія вдало скористалася політичними та військовими інтересами Росії на Балканах у результаті чого на початку ХХ століття отримала політичну та національну незалежність. 


Завершився захід колоритним виступом члена Кіровоградського обласного «Об’єднання болгар «Нашите хора» Штирьової Земфіри Іванівни.


Відкрита у музеї виставка яскраво відображає спільну сторінку історії як болгарського, так і українського народів. Експонування виставки у музеї триватиме протягом місяця.


           


3134Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: