Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 14 березня 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/03/14/nevidimi-shrami-viini-v-ukraini-zapustili-onlain-test-dlja-vijavlennja-psihologichnih-naslidkiv-travmi.htm
суспільство, 14 березня 2023

Невидимі шрами війни: в Україні запустили онлайн-тест для виявлення психологічних наслідків травми


Проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U) спільно з консалтинговою агенцією OneHealth створилибезкоштовний онлайн-скринінг, котрий дозволяє оцінити, як наслідки травматичних подій впливають на психічне здоров’я. Щоб не допустити розвитку різноманітних розладів, зокрема депресії чи ПТСР, важливо їх виявити на початковому етапі.


За рік повномасштабного вторгнення українці прожили низку важких подій, до яких морально неможливо бути готовими. На травматичні ситуації психіка реагує по-різному: людина може не здогадуватись, що тривожність, апатія, спалахи гніву, нічні кошмари чи порушення сну є наслідками травми психічногоздоров’я. Онлайн-тест – це перший крок, що допоможе визначити наявність проблеми і вчасно звернутись по допомогу.


Пройти онлайн-тест на виявлення психологічних наслідків травми можна за посиланням.


“Через війну українці стали інакше сприймати світ довкола і самих себе. Завдяки онлайн-тесту ми хочемо допомогти людям зрозуміти, що саме відбувається з їхньою психікою. Цей інструмент дозволить виявити реакцію на стрес чи потенційно травматичну подію. Те, через що проходять українці, безумовно залишить слід, проте не можна допустити, аби травматичний досвід минулого негативно вплинув на загальний добробут людини”,– зазначив Гайко Кьоніґштайн, лідер проєкту MH4U.


Тест поділено на два блоки запитань, де перший дозволяє виявити безпосередньо наслідки посттравматичного стресу, а другий – реакції на травму. Разом вони дають можливість перевірити різні аспекти впливу травматичних подій. Онлайн-тест – це інструмент для самоскринінгу, що не є діагностичним методом. Будь-який результат має підтвердити фахівець із психічного здоров’я та запропонувати подальший план дій.


У разі виявлення психологічних чи поведінкових реакцій на травму за підсумками тесту, людина отримає посилання на корисні ресурси, а також контакти організації, що безкоштовно надає психологічну підтримку та повноцінну психотерапію.


«Наразі дуже багато інформації звідусіль про травму, її наслідки, про ПТСР тощо. З одного боку, це дуже добре, бо ми стаємо обізнаніші і свідомі щодо свого психічного здороʼя. З іншого боку - дуже важливо, щоб ця інформація була науковою і достовірною, інакше ми поширюємо не знання, а упередження, домисли, страхи та фантазії. І тоді замість просвіти у нас виходить “затьмарення”. Саме тому ми відкриваємо доступ до короткого онлайн-тесту, який дасть змогу зробити самостійно скринінг свого стану, і оцінити, чи маєте ви ознаки ПТСР»», – розповів Віталій Климчук, психолог, експерт проєкту MH4U.


Онлайн-тест створено на основі Глобального скринінгу психологічної травми (GlobalPsychotraumaScreen), розробленого міжнародною групою експертів, які працюють з темою травматичного стресу по всьому світі. Сьогодні його використовують у різних умовах: у первинній медичній допомозі, після катастроф чи для швидкого скринінгу у клінічній практиці.


Проєкт «Психічне здоров’я для України» / MentalHealthforUkraine (MH4U) ― це україно-швейцарський проєкт, метою якого є покращення якості та доступності допомоги та психосоціальної підтримки для людей із психічними розладами в Україні. Проєкт впроваджується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC), у контексті Національної стратегії реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015-2020 років та підтримки реформи системи охорони психічного здоров'я в Україні. MH4U втілює підходи «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», що передбачає «створення цілісної, ефективної системи охорони психічного здоров’я, яка функціонує в єдиному міжвідомчому просторі, забезпечує покращення якості життя та дотримання прав і свобод людини». Більше читайте на сайті проєкту:https://www.mh4u.in.ua/. 


803Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: