Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 29 листопада 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/11/29/chi-mozhut-ljudi-z-vadami-sluhu-ta-zoru-vchasno-reaguvati-na-povitrjanu-trivogu-.htm
суспільство, 29 листопада 2022

Чи можуть люди з вадами слуху та зору вчасно реагувати на повітряну тривогу?

Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Війна в Україні все ще триває. Щодня чуємо сигнали повітряної тривоги. У таких випадках ми всі намагаємося вживати якісь заходи щоб врятувати життя та здоров’я – спускаємося до укриття, дотримуємось «правила двох стін» тощо. 


Зазвичай, найбільш вразливими категоріями під час війни є діти, люди похилого віку та люди з інвалідністю. Саме вони найчастіше потерпають під ударами злочинних російських бомбардувань.


Незрячі люди та ті, які мають вади слуху, можуть не почути сигнал або не мати змоги самостійно спуститися, наприклад, до підвалу. Оскільки у нас немає служби супроводу, то розраховувати можна тільки на родичів або сусідів, які нададуть допомогу. Тим більш, що й самих бомбосховищ, які були б пристосовані для незрячих людей, немає. Там відсутні тактильні доріжки, якісь інші деталі, які могли б допомогти зорієнтуватися. Тож сподіватися можна виключно на сторонніх людей, а якщо людина одинока, то вона абсолютно незахищена.


Якщо людина з вадами слуху, то як альтернативу, можна ввімкнути місцеві канали із сурдоперекладом. Як свідчить практика «Додаток, який сповіщає про повітряну тривогу» люди з порушенням слуху зовсім не чують, тому найпростіший спосіб оповіщення глухих – надішліть письмове повідомлення на телефон до знайомих глухих: «тривога, виходьте, ховайтеся!!!». Ситуативно, приспустіть маску, якщо співрозмовник не розуміє вас.


Зафіксуйте і перекажіть за належністю гуманітарні потреби людей з вадами слуху. Зокрема, повідомте на гарячу лінію Уповноваженого 0800-50-17-20 (цілодобово) або за номером +380503240664 (у месенджери чи телефоном) для отримання психологічної допомоги, якщо людина відчуває страх, тривогу, сором, провину, сильно панікує (допомога повністю конфіденційна).


Постарайтеся вивчити декілька базових жестів, таких як «потрібна допомога?», «повітряна тривога!», «бомбосховище», «лікарня». 


Відео-роз’яснення жестовою мовою про допомогу у пошуці нечуючих: https://youtu.be/4scs3Tuoi1g ; https://youtu.be/EwaoVZpxoAc 


І прохання!


Не називайте людей з порушенням слуху «глухонімими». Більшість глухих може говорити голосом, нехай не завжди чітко і ясно. До того ж, жестова мова є повноцінною мовою, якою глухі можуть висловлювати будь-які свої думки. Правильно таких людей називати – «нечуючі», «глухі», «слабкочуючі» або «люди з порушеннями слуху».


Отже, закликаємо кожного — оберніться навкруги себе, не будьте байдужими і допомагайте стороннім людям, сусідам, близьким і просто перехожим, особливо, якщо вони не можуть обійтися від сторонньої допомоги!!!



1020Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: