Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Відділ соціокультурної діяльності
Дата: 3 жовтня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/10/03/scho-take-rashizm-.htm
суспільство, 3 жовтня 2022

Що таке рашизм?

Відділ соціокультурної діяльності


Рашизму як політичному і соціальному явищу було присвячене засідання круглого столу, який відбувся в бібліотеці імені Дмитра Чижевського.


Спікерами виступили історики-науковці Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Інна Вівсяна, Олександр Ковальков, Олександр Чорний, Олександр Житков та Оксана Бабак.


Вони наголосили, що «рашизм», «рашист» - це слова, які все міцніше вкорінюються в наше спілкування, однак до кінця не зрозуміло, що ж вони означають. Віє від них чимось застарілим і страшним. Воно й не дивно, бо, за означенням дослідників, сучасна російська ідеологія – це суміш нацизму та комунізму. Застарілий «изм»з’явивсяще на сторінках історії про Другу світову війну.


Батьківщиною фашизму традиційно вважається Італія. Зростав він на ниві італійського націоналізму Першої світової війни. Потім у Німеччині виник інший політичний різновид, який дістав назву нацизм.


Не була винятком іросія столітньої давнини. Тобто російський фашизм – явище далеко не нове і базується воно на державній імперській ідеології.


Російський фашизм увесь час змушений був пристосовуватися до історичних обставин. Та все ж існує деяка специфіка цього явища, яка визріла в надрах імперії і згодом вихлюпнулася на геополітичні простори. Ця особливість зветься «рускій мір».


Саме його в 2014 році принесли в Україну росіяни і саме його пропагували  як національну ідею оновленої росії. Ще однією особливістю сучасного рашизму є те, що він існує лише за підтримки тоталітарного режиму. Отже, російський фашизм житиме доти, допоки існуватиме його державне продовження.


Ми, українці, захищаємо від варварства не лише майбутнє нашої країни, а й увесь цивілізований світ. Це виклик ідентифікації права на життя української нації, і ми маємо його реалізувати. 


Слава Україні! Разом до Перемоги!


Відеозапис круглого столу ви можете переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=JzKkjnTGFQY


871Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: