Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Наталія Івахнюк, відділ економічних, технічних та природничих наук
Дата: 17 червня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/06/17/chi-majut-tvarini-prava-.htm
суспільство, 17 червня 2022

Чи мають тварини права?

Наталія Івахнюк, відділ економічних, технічних та природничих наук

 

Вже стало традицією щорічно у червні проводити тиждень інформування населенняпро права тварин. З цієї нагоди на прибудинковій території головної книгозбірні областівідбулась вулична соціально-екологічна акція «Чи мають тварини права?», яку провели працівники Орхуського центру екологічної інформації.


В рамках акції презентували книжкову виставку «Тварини нашої планети», на якій були представлені яскраво ілюстровані альбоми, популярні енциклопедії сучасних знань про тварин, міні-енциклопедії «50 найвідоміших видів диких та домашніх тварин».


Фотосушка «Ваша турбота – їхній шанс» показала братів наших менших - котів та собак з притулку «Бім».


Серед кропивничан та гостей міста провели експрес-опитування щодо відношення людей до тварин. Молодь, діти, люди середнього та старшого віку охоче відповідали на такі питання:


  1. Чи існує відповідальність за жорстоке поводження з тваринами?

  2. Чи потрібно організовувати гуманітарні коридори для тварин?

  3. Які проблеми необхідно вирішити в першу чергу длязахисту тварин?


Більшість респондентів - 73 % -  знають, що за жорстоке поводження з тваринами існують адміністративна та кримінальна відповідальності, Близько 10 % вважають, що такої  відповідальності немає, а 17 % було складно відповісти.


86% людей, що взяли участь в опитуванні підтримали ідею організації гуманітарних коридорів для тварин, 12% – ні,  і лише 2% взагалі не знають, що це таке – гуманітарний коридор.


На третє питання респонденти відповіли стовідсотково: потрібно постійно охороняти середовище проживання тварин, не завдавати їм шкоди.


В усному спілкуванні з працівниками  центру перехожі висловлювали свою думку щодо експлуатації тварин у розважальних сферах, наприклад, у зоопарках, дельфінаріях, цирках, звіринцях. На їхню думку, більшість тварин у таких закладах перебувають у скрутному становищі: утримуються на лічених метрах, недостатньо забезпечені харчуванням. Зоозахисники Всеукраїнського гуманістичного руху борються про заборону експлуатації тварин в цирках та інших видовищних місцях. І тільки зоопарки, які можуть забезпечити тваринам достойне проживання з урахуванням всіх їхніх фізіологічних потреб, можуть функціонувати.


В опитуванні взяли участь 57 респондентіві усі вони вважають, що тварини, як і люди, мають право на щасливе життя. Вони теж жителі планети Земля. Це їх дім. І нам, людям, потрібно про це пам’ятати.

         

1058Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: