Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Т. Вихрист, фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Олександрівської районної філії обласного центру зайнятості
Дата: 14 січня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2022/01/14/garantii-i-kompensatsii-u-trudovih-pravovidnosinah-tsikave-molodi-i-ne-tilki.htm
суспільство, 14 січня 2022

Гарантії і компенсації у трудових правовідносинах – цікаве молоді і не тільки

Т. Вихрист, фахівець з питань зайнятості відділу надання соціальних послуг Олександрівської районної філії обласного центру зайнятості


Знати свої права та вміти їх захищати — це неоціненна спроможність людини вільно володіти собою, своїми діями і вчинками, здатність свідомо регулювати свою поведінку в різних ситуаціях та володіти емоціями з метою задоволення своїх різнобічних матеріальних та духовних потреб шляхом користування певними соціальними благами в межах, визначених законодавчими актами.


Тож, під час засідання клубу для молоді «Крок до успіху», що відбулося в Олександрівській районній філії обласного центру зайнятості, безробітні разом з фахівцем місцевого бюро правової допомоги Владиславом Явірським говорили про державні гарантії найманих працівників у трудових відносинах з роботодавцем, гарантійні виплати та їх законодавче регулювання, компенсаційні виплати працівникам та інші види гарантій. 


В. Явірським було наголошено, що трудові відносини між роботодавцем і найманим працівником регулюються, насамперед, Кодексом законів про працю України. Так, відповідно до статті 21 Кодексу законів про працю України, трудовий договір – угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю.


«У тих випадках, коли працівник з поважних причин не працював, законодавством встановлені спеціальні охоронні засоби, які отримали назву гарантії, це збереження за працівником місця роботи і середнього заробітку», – повідомив фахівець. 


В. Явірський поінформував присутніх про гарантійні виплати та їх законодавче регулювання. Під гарантійними виплатами розуміють грошові виплати, які забезпечують повне або часткове збереження заробітку працівникові у випадках, передбачених законодавством, коли через поважні причини вони тимчасово звільняються від виконання трудових обов’язків. 


Окрім гарантійних виплат, законодавство встановлює також і компенсаційні виплати працівникам, до яких належать: компенсація витрат, пов’язана з відрядженням; компенсація за зношування інструментів, які належать працівнику; компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість.


Цікавою для присутніх була гра, під час якої її учасники мали знайти десять відмінностей між успішною людиною і людиною, якій завжди не щастить. Знайшовши ці відмінності, молодь визначилася з якостями та вміннями, якими треба володіти, щоб добитися успіху: завзятість, наполегливість, вміння будувати плани, правильно ставити цілі, не здаватися і бути готовим почати все спочатку. 


Насамкінець присутні жваво обговорювали питання щодо проблем, з якими стикаються молоді спеціалісти під час пошуку роботи, а також висловлювали свої очікування щодо власного професійного майбутнього. 


1397Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: