Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Микола Правда - старший науковий співробітник Музею мистецтв
Дата: 22 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/11/22/-jangoli-gidnosti-.htm
суспільство, 22 листопада 2021

«Янголи Гідності»

Микола Правда - старший науковий співробітник Музею мистецтв


21 листопада 2021 року українська громадськість відзначатиме День Гідності та Свободи. Так склалось в українській історії, що саме 21 листопада стало тим днем коли українці піднімались на революційну боротьбу за свої права, гідність та свободу. 


Дії тодішньої влади в 2004 і в 2013 роках були аналогічними, вона робила все щоб зупинити поступ української держави                  в європейському напрямку розвитку країни, але 30 листопада 2013 року вона переступила межу по звірячому розправившись з українською молоддю, що відстоювала свої прагнення в центрі української столиці. Саме тоді мітинги та акції в підтримку євроінтеграції переросли в Революцію Гідності.                           З розвитком подій стало зрозуміло, що готувався зовсім інший сценарій для країни, ніж його хотіло більшість населення. На майданах українських міст гартувалася нова генерація українців, людей вільних, з власною думкою та жертовністю заради свободи і Незалежності держави. На відміну від подій Помаранчевої революції 2004-2005 років події революції Гідності мали жорсткий характер. Протистояння мітингувальників і правоохоронців призвело до появи перших жертв, влада всіма силами намагалася подавити супротив, використовувала силові структури, адміністративний тиск, залякування, почалося фізичне знищення мітингувальників. В кінці лютого 2014 року протистояння в Україні досягло апогею, загинуло більше сотні учасників революції, відбулася демократична зміна влади. Починався новий етап розвитку української держави, був захоплений російською армією український півострів Крим, на сході країни розпочалися бойові дії, імперська Росія почала відкриту агресію проти української держави з метою знищити незалежність, захопити територію                      і припинити існування України, як держави. Від цієї цілі Росія не відмовилась і сьогодні. 

      

Експозиція «Янголи Гідності» - це можливість мистецтвом згадати тих людей, що на майданах України поклали власне життя за свободу                                   і Незалежність. Ця експозиція є яскравим прикладом того, як мистецтво сьогодні стало політикою держави в царині пам’яті про доленосні події                        в українській історії 2004-2005 та 2013-2014 років. 


В експозиції представлені до огляду живописні роботи Миколи Бондаренка (1914 -1999) «Ще не вмерла Україна», Любові Кир'янової (1953) «Політ з янголом-охоронцем», Степана Ніколенка (1941) «Молитва», Анатолія Сузюмова (1941-2017) «Промінь вічного життя». Дана експозиція доводить незаперечний факт того, що сьогодні мистецтво не може існувати окремо від розвитку країни, воно є її дороговказом і жертовною пам’яттю про всіх тих хто віддав своє життя борячись за Гідність і Свободу в буремні роки українських революцій.   


         

1401Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: