Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 12 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/07/12/zastarili-boepripasi.htm
суспільство, 12 липня 2021

Застарілі боєприпаси


Вибухонебезпечні предмети – це предмети, які спроможні завдати людям і тваринам поранення або призвести до загибелі, пошкодити чи зруйнувати будівлі. Вибухонебезпечні предмети бувають промислового та саморобного виробництва. 


Вибухонебезпечні предмети промислового виробництва часів війни 1941–1945 років зустрічаються і в наші дні. Багато їх знаходять під час польових робіт, при початку будівництва. 


Головна небезпека в таких «подарунках» у – пристроях ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи, довгого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які є особливо небезпечними. Ззовні ці сполуки мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів. Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару. Саме тому, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет, навіть торкатися до нього – дуже небезпечно. Тож не намагайтеся самостійно вилучити знахідку із землі. Позначте місце знахідки й подбайте про неможливість доступу до нього інших людей. Необхідно негайно повідомити про знахідку за телефоном 101 та дочекатись прибуття відповідних підрозділів, які вивезуть та знешкодять вибухівку.


Характерними ознаками, що вказують на можливу наявність вибухонебезпечних предметів, можуть бути: 


• виявлення в громадських місцях коробок, пакетів та інших предметів, залишених без нагляду;

• звук годинника;

• наявність диму;

• запах газу, бензину, розчинників тощо;

• велика маса виявленого предмета;

• наявність дротового контакту;

• наявність стороннього сміття, яке маскує предмет.

Відповідально ставтеся до таких небезпечних знахідок! 


Пам’ятайте 


При виявлені вибухонебезпечних предметів у жодному разі не можна самостійно проводити з ним будь-які дії (торкатися, підіймати, нахиляти, відкривати, стукати), не намагайтесь переміщувати знайдені предмети в інше місце. Такі дії можуть призвести до вибуху та серйозних травм. Будьте уважні самі та застерігайте від цього дітей дошкільного та шкільного віку. 


Пам’ятайте, що будь-який підозрілий предмет, який може бути з числа боєприпасів, здатен завдати лиха. При виявленні підозрілого предмета одразу повідомляйте за номером 101.


Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області


1251Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: