Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 14 червня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/06/14/abetka-bezpeki.htm
суспільство, 14 червня 2021

Абетка безпеки

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Шановні батьки! Не забувайте, відправляючи дітей на вулицю чи залишаючи їх самих удома, нагадати їм про елементарні заходи безпеки, щоб уберегтися від злочину і самим не вчинити протиправних дій.


Не давайте дітям великі суми грошей, золоті речі. Завжди цікавтеся, з ким товаришує ваша дитина, де проводить вільний час, особливо вечорами.


У розмові з дітьми батькам необхідно домовитись про такі моменти:


- завжди говорити, куди вони йдуть;

- вчасно приходити додому (у визначений батьками час) і ніколи не затримуватись на вулиці наодинці;

- нікуди не йти з незнайомцями без дозволу батьків;

- не сідати в чужу машину, навіть для того, щоб показати дорогу;

- не приймати дарунків від невідомих чи маловідомих людей без дозволу батьків;

- голосно кричати і, якщо є можливість, втікати, коли хтось має намір застосувати силу;

- розповідати навіть про те, у чому соромно зізнатися.


У людних місцях, транспорті, на ринках зберігайте свої речі у внутрішніх кишенях одягу, улітку гаманці чи мобільні телефони кладіть до кишень, які тісно прилягають до тулуба. Мобільні телефони носіть у кишенях, бажано таких, що на ґудзиках або блискавці, у крайньому випадкові – у сумці.


При виході з дому беріть із собою ту суму грошей, яку ви маєте намір витратити на покупки. Намагайтесь при розрахунку за придбаний товар усі гроші не діставати. Повертаючись додому ввечері, за можливості, не ходіть наодинці, уникайте погано освітлених вулиць, скверів, глухих, безлюдних місць, лісопаркових зон, районів будівництв.


Якщо на вас напав грабіжник і він сильніший, то краще віддати йому гаманець, сумку, не ризикуйте здоров'ям і життям. Якщо ви затримались допізна, то зверніться з проханням до близьких або знайомих зустріти вас та провести до будинку. Будьте обережні й розбірливі в нових знайомствах, не сідайте до машини незнайомої людини.


Щоб перешкодити злочинцеві затягти вас у машину, хапайтеся за будь-який предмет, який опинився поблизу: дерево, лавку, велосипед – усе, що перешкодить йому зрушити вас із місця, і голосно кличте на допомогу. Люди звернуть на це увагу й зателефонують до поліції.


Якщо ви змушені скористатись послугами випадкової машини, щоб дістатися до вашого дому, то намагайтеся запам'ятати номер автомобіля й повідомити його комусь із друзів або родичів по мобільному телефону так, щоб водій не чув.


Не показуйте водієві таксі чи випадкового автомобіля, що у вас в гаманці значна сума грошей. Якщо вам здалося, що вас переслідує машина, то оберніться та йдіть у протилежному напрямку. У такому випадкові, щоб прослідувати за вами, водієві доведеться розвернутися. У цей час він не бачитиме вас. 


У темний час доби йдіть посередині тротуару, щоб знизити ризик раптового нападу та в разі нападу мати час оцінити ситуацію. Якщо вас пізно ввечері з будь-якої причини зупинили сторонні особи, то не зупиняйтесь у темному місці, а намагайтесь дійти до найближчого ліхтаря, вітрини магазину або іншого освітленого місця. Імовірно, що зловмисники в такій ситуації відмовляться від злочинних дій.


Не давайте можливості хуліганам спровокувати себе. Уникайте зневажливих висловлювань про них. Залишайтеся спокійними, об'єктивними та виваженими. Якщо вам часто приходиться повертатися додому пізно, то носіть індивідуальні засоби захисту: балончик з газом або свисток. У скрутну хвилину врятувати може навіть він.


Якщо ви повертаєтесь додому порожньою темною вулицею й помітили, що за вами довго йде незнайомець, то різко поверніться у зворотній бік та спробуйте роздивитися людину. Це може значно послабити її агресивні дії та в подальшому допоможе впізнати цю особу. Зробіть усе можливе, щоб пропустити її вперед. Якщо не вийшло, то вдайте, що у вас під тим ліхтарем призначено зустріч із чоловіком, братом тощо. І доведіть це до відома підозрілої вам особи. Наприклад, голосно покличте брата: «Максиме, ще довго на тебе чекати?» або покличте собаку: «Мухтаре, до мене!» Якщо на вас напали на вулиці, то створюйте якомога більше шуму: кричіть, розбийте скло, вдарте по машині, що стоїть поряд, щоб спрацювала сигналізація.



1269Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: