Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 27 квітня 2013
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2013/04/27/odinadtsjati-kirovogradskim-ditjam-povernuli-sluh.htm
суспільство, 27 квітня 2013

Одинадцяти кіровоградським дітям повернули слух

Допомогти кіровоградським дітям із вадами слуху повноцінно влитись у соціум, забувши про свій невтішний діагноз, був покликаний візит спеціалістів Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України Володимира Шевченка та Тетяни Богданович і заступника генерального директора Центру слухомовленєвої реабілітації науково-виробничого підприємства «ВАБОС» Володимира Конюшняка, пише офіцйний сайт Кіровоградської міської ради.

Зустрівшись з представниками громадських організацій, які опікуються проблемами дітей з обмеженими можливостями, медиками, освітянами, батьками й дітьми, київські науковці розповіли про нові можливості відновлення слуху в дітей, а значить – і мовлення, що дасть дозволить жити їм повноцінним життям, спілкуватись з ровесниками та здобувати повноцінну освіту в звичайних навчальних закладах. Саме такі можливості відкриваються перед дітьми з вадами слуху, якщо вони будуть прооперовані в Інституті отоларингології імені професора О. Коломійченка. Їм вживлять кохлеарні імплантанти – метод добре відомий в усьому світі, який довів свою ефективність.

Як зазначила завідувач міської психолого-медико-педагогічної консультації управління освіти міської ради Олена Дорошенко, вже 11 дітям з Кіровограда після операцій вживлено імплантанти. Тепер потрібно провести роз’яснювальну роботу серед батьків дітей, які чують погано, і навіть з діагнозом «тотальна глухота». Особливо важко доводиться переконувати дорослих в тих сім’ях, де всі її члени глухі. Батьки користуються мовою жестів, а у дитини немає можливості розвивати своє мовлення та адаптуватись до навколишнього середовища. В родинах, де зацікавлені у відновленні слуху дитини й мовленнєвої функції, вивляють значне зацікавлення новітніми досягненнями медицини. Для цього достатньо пройти необхідне обстеження, стати на чергу, як не така й значна, та вживити імплантанти.

Медики намагаються всіляко розвіяти міфи, які існують серед глухих людей, що подібне втручання досить шкідливе для організму, викликає певні застереження у подальшому житті, тривалий процес реабілітації тощо.

– З такими дітьми ми працюємо з 2004 року, – зазначила провідний фахівець з питань мовленнєвої реабілітації Тетяна Богданович. – Перейняли досвіт провідних клінік світу та адаптували його до вітчизняних реалій. Зараз своїм завданням вбачаємо створення в кожному обласному центрі України ресурсного центру з допомоги дітям з вадами слуху. Адже статистика свідчить про те, що 75 відсотків прооперованих дітей мають можливість навчатись у звичайних школах. Отже, медикам потрібно виявляти глухоту в дітей якомога раніше, що дасть останнім можливість не втратити навички мовлення. Якщо малюку поставлять діагноз ще до трирічного віку, то в неї є всі можливості повноцінно розвиватись. В старшому віці все залежить від родини і бажання батьків наполегливо працювати над всебічним розвитком дитини. Навіть знаючи, що дитина не буде використовувати навички мовлення, треба дати їй можливість чути. Для цього в Інституті отоларингології проводять в тому числі й бюджетні операції зі вживлення кохліарного імплантанта дітям з вродженою та набутою глухотою, адже сім’ї, де виховуються діти-інваліди, – переважно з низьким рівнем достатку. А надалі родина має вирішити – йти їй на додаткові витрати заради того, щоб дитина чула і повноцінно розвивалась, чи ні. І держава повинна допомогти, щоб родинах людей, які чують, штучно не створювали інвалідів.

3825Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: