Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 23 червня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2022/06/23/u-kropivnitskomu-prezentuvali-geohab-foto-.htm
новини, 23 червня 2022

У Кропивницькому презентували GeoHab (ФОТО)


В бібліотеці Чижевського відбулася подвійна презентація – монографії «Географія спортивного туризму та активної рекреації України» та відповідного електронного словника-довідника.


Їх автор - Олександр Колотуха,відомий далеко за межами Кіровоградщини науковець-практик, перший віцепрезидент Федерації спортивного туризму України, доктор географічних наук, завідувач кафедри туризму та авіаційних перевезень ЛА НАУ.


Актуальність цієї роботи підкреслює те, що сьогодні, на початкуХХІ століття, туризм став визначним глобальним соціально-економічним явищем. Його складовою є спортивний туризм - пішохідний, лижний, гірський, водний, велосипедний, автомобільний, мотоциклетний, кінний, спелеологічний, вітрильний тощо.


В монографії автор провів колосальну роботу над дослідженням ресурсного потенціалу спортивного туризму та активної рекреації в Україні. Їх, за його оцінкою,187 видів та підвидів! Розробив туристсько-спортивне районування території країни та проєкт туристський стежок різних категорій складності, зокрема й транснаціональних, які б проходили територіями Чехії, Словаччини, Польші, України та Румунії.


Монографія - глибока праця з безліччю таблиць, формул, мап і світлин. Проте вона стане в нагоді не лише науковцям, фахівцям чи студентам туризмознавчих спеціальностей. В ній для себе багато цікавого і практичного про туристсько-спортивні дестинації знайдуть пошановувачі активної рекреації. 


Олександр Колотуха переконаний, що територія України  має достатній потенціал для здійснення практично усіх видів туристсько-спортивної діяльності, а в деяких цей ресурс взагалі унікальний.


Але навіщо е-портал? Щоб розуміти один одного. Бо в нас поняття «спортивний туризм» - одне,  а, наприклад,  у європейців, інше. Там спортивний туризм – це відвідування спортивних змагань чи дотичних до них заходів. Тому фахівці напрацьовують єдину термінологію. Але словники, на думку Олександра Коротухи, застарівають в момент відправлення до друку. Тому він вирішив створити електронний словник, щоб завжди була можливість його поповнювати новими термінами. На момент презентації в е-словнику було 2954 терміни! 


Авторський науково-освітній веб-портал в галузі наук про Землю GeoHab можна знайти за посиланням http://geohab.org.ua.


Нагадаємо, що минулого року під час міжнародної виставки «АгроЕкспо» в рамках інтерактивної конференції «Туризм vs бізнес: від пропозиції до попиту»  директорка ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентина Животовська презентувала Інформаційний туристичний портал Кіровоградщини, який об’єднав усіх надавачів та споживачів туристичних послуг.


Книги Олександра Колотухи та інших науковців, присвячені туризму, зокрема туристській привабливості Кіровоградщини, є у краєзнавчому або відділі документів із економічних, технічних та природничих наук.


Відео презентації дивіться за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=LVvg1DmIQjA

   

706Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: