Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 4 лютого 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2022/02/04/u-kropivnitskomu-govorili-pro-zhittja-ljubov-ta-tvorchist-evgena-malanjuka.htm
новини, 4 лютого 2022

У Кропивницькому говорили про життя, любов та творчість Євгена Маланюка


В рамках відзначення 125-річниці з дня народження нашого земляка Євгена Маланюка в бібліотеці Чижевського відбулася публічна лекція професора Центральноукраїнського державного педуніверситету імені Винниченка Григорія Клочека «Енергія художнього слова Євгена Маланюка». 


Бібліотека Чижевського продовжує свій просвітницький проєкт з проведення відкритих лекцій. Нагадаємо, що минулого року відбулися відкриті лекції, присвячені Тарасу Шевченко, Ліні Костенко, Володимиру Винниченко та інші.


Як зазначив Григорій Клочек, Євген Маланюк заслуговує на велику пошану, його треба вивчати, його треба розуміти,  його ідеї треба наближати до народу.


«Про особистість Маланюка можна говорити дуже багато, ці тема фактично невичерпна. Так само невичерпальна, словами самого Маланюка, його творчість», - розповів професор.


Він нагадав, що повернення митця на Батьківщину відбулося завдяки літературознавцю, теж нашому земляку Леоніду Куценку. Відкривши для себе поета, науковець пройшов його життєвими і творчими дорогами. 


Цікавою була розповідь про діда та батька письменника, Новоархангельськ, де народився поет, навчання в Єлисаветградському реальному земському училищі та його педагогів, фронт, період перебування в таборах, про життя у Чехословаччині та Польщі.


Ось як описувала своє перше враження від зустрічі з Маланюком його майбутня дружина Зоя Равич: «…І раптом під час цих буденних розмов до їдальні увійшов незвичайної вроди молодий чоловік. Він зробив на мене велике враження: високий, стрункий, чорнявий, з гордо піднесеною головою, з блискучими карими очима, з гладким темним волоссям, зачесаним наперед на скронях…»


Відносинам Маланюка з жінками Григорій Клочек присвятив окрему главу своєї лекції.


«Він був поетом. Треба розуміти поетів. Треба знати, що це люди особливі, люди високої емоційності. Коли хтось із вас закоханий був, згадайте цей момент. Поети чи поетеси коли закохуються, то ці почуття набагато сильніші», - висловився науковець, розповідаючи про любов Маланюка до Наталії Левицької, про яку казав, що це «наша Анна Ахматова».


Якщо надрукувати переписку Маланюка з колишньою дружиною Зоєю Плітас, вийде велика книга. 500 листів за п’ять років!


Розповідаючи про творчість Євгена Маланюка Григорій Клочек підкреслив значення краянина як есеїста, публіциста та літературного критика.


Ось що писала культурологиня Оксана Пахльовська у передмові до книги Євгена Маланюка «Малоросійство. Нариси з історії нашої культури»: «Голос Маланюка сьогодні долинає до нас як позивні з космосу - чуємо сигнали, але не вміємо їх розшифрувати. Це можна було зрозуміти хіба що в радянські часи - Маланюк належав до найбільш заборонених письменників української діаспори. Грандіозний грабунок національного духу - позбавити культуру цих голосів. Але сьогодні? А може, саме тут і криється одна з причин сьогоднішніх проблем: українське суспільство досі не зуміло як слід почути ані його жорстких аналізів, ані його драматичних пророцтв. Тож ці аналізи й ці пророцтва сьогодні ще актуальніші, ніж раніше, а гордіїв вузол українських проблем затягнувся до критичної межі».


Григорій Клочек презентував книги «Євген Маланюк: «Проза» поета» та «Євген Маланюк. Нотатки».


Відкриту лекцію можна переглянути на бібліотечному каналі YouTube https://www.youtube.com/watch?v=HvA7kgJ0TSo 


1263Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: