Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/07/13/na-kirovogradschini-girniki-vidmovilis-spuskatisja-pid-zemlju-cherez-zarplatni-borgi.htm
новини, 13 липня 2021

На Кіровоградщині гірники відмовились спускатися під землю через зарплатні борги


Гірники Інгульської шахти державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у Кропивниицькому районі Кіровоградської області відмовились спускатися у забій - повідомляє Суспільне. Протестували через заплатні борги біля спуску в шахту, розповів голова незалежної профспілки працівників Інгульської шахти Дмитро Бондарєв.


Розпочали акцію о 10:30біля прохідної шахти "Інгульська". На ній працюють тисяча людей, спускатися у забій відмовилась сотня гірників.


"По-перше, невиплачена заробітна плата. По-друге, немає розуміння подальшої роботи підприємства. На рівні держави жодні рішення не ухвалюють. Одні обіцянки. Керівництво комбінату з тих грошей, що надійшли в 9 липня, на погашення зарплатних боргів направили лише частину. Це 10% від усього боргу", – сказав Дмитро Бондарєв.


Сергій Гаранчук працює на шахті 5 років буровиком. За червень мав отримати зарплату 19 тисяч гривень, виплатили тисячу: "Ви зможете прогодувати родину на тисячу гривень? Я – ні. Якщо хтось зможе, то він – молодець. Я – не такий молодець. Для цього і пішов на важкі умови праці, щоб щось заробити".


Прохідник Віталій Грудік розповів, через брак грошей шахтарі не мають обладнання для роботи: "Не купують матеріали. Мені потрібні штанги, коронки, мастила, щоб видобувати руду, бурити та стріляти. Немає постачання, немає роботи, немає зарплати".


План видобутку руди виконується на 80%, сказав директор Інгульської шахти Сергій Чертков. З його слів шахти і комбінат постійно недофінансовуюють: "Проблема у високій собівартості та неконкурентоспроможності нашої продукції. Ми очікуємо рішення кабміну. Я не готовий сказати, що ми можемо самостійно зробити. Ця проблема стосується і керівництва комбінату, і керівництва міністерства енергетики".


Гірникам заборгували 80 мільйонів зарплати. Вона залежить від суми грошей, яку заплатить "Енергоатом за урано-оксидний концентрат – сказав заступник директора комбінату Вадим Косаренко. За його словами, 9 липня "Енергоатом" заплатив 30 мільйонів гривень з необхідних 87 за 25 тонн урано-оксидного концентрату.


Як витратили отримані гроші

  • 16 мільйонів – на погашення боргів: "Рахунки комбінату частково заблоковані державною виконавчою службою. А заблоковані, тому що стягується заборгованість з державного підприємства "Схід ГЗК" на підставі рішень суду. То ж ця сума пішла на погашення заборгованості".
  • 10 мільйонів – на зарплату шахтарям;
  • 4 мільйона – на забезпечення роботи підприємства: "На електроенергію та залізницю".


"На сьогодні виготовлено 35 тонн, ще 22 тонни необхідно зробити. Планові показники виконуються із запізненням",– додав Вадим Косаренко.


Іншу частину грошей мають виплатити підприємству сьогодні, 12 липня, сказав голова Атомпрофспілки Валерій Матов: "9 липня був перший платіж, зараз все інше готують. Поки що офіційного документу немає. Готують відправити частину грошей. Зараз ділять, скільки грошей "Енергоатом" отримає, щоб оплатити цю партію чергову".


Акція протесту працівників трьох урановидобувних шахт області безстрокова.


1240Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: