Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 червня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/06/24/u-kropivnitskomu-na-rinku-kolgospnii-ovochi-ta-polunitsju-perevirili-na-vmist-nitrativ.htm
новини, 24 червня 2021

У Кропивницькому на ринку "Колгоспний" овочі та полуницю перевірили на вміст нітратів


У Кропивницькому на ринку "Колгоспний" не виявили перевищення нітратів у новоотриманих партіях овочів та полуниці. Такі результати перевірки в лабораторії ринку. 


За майже два місці на цьому базарі через перевищений вміст нітратів не допустили до продажу 40 кілограмів редису, кабачків та капусти – каже завідувач лабораторії Костянтин Приходько. З інших ринків області – понад 800 кілограмів овочів та фруктів.


Продавчиня Алла Полякова торгує овочами на ринку "Колгоспний". На робочому місці для покупців повісила висновок з лабораторії про те, чи є нітрати в овочах.


"Коли отримую новий товар, я беру 300 грамів продукції і несу до лабораторії, там перевіряють і мені приносять документ про якість. Є люди, які питають про вміст нітратів, є, які не цікавляться".


Кропивничанка Людмила Джус купляє овочі, кількістю нітратів в них ніколи не цікавилася. "Якість ми дивимося на вигляд, хто там знає за ті нітрати, хто вам скаже".


Продавчиня Наталія Шинкаренко показала партію овочів, яку отримала для продажу.


"Отримала партію помідорів, капусти, полуниці, картоплі, огірків, перцю. Наприклад, в одному екземплярі я беру – по 300 грамів капусти і помідорів, 4-5 картоплин, 200 грамів полуниці і вранці це все відношу в лабораторію".


Лаборантка Олеся Товкун каже: для перевірки потрібні підготовлені перетерті овочі.


"Ми перевіряємо на нітрати капусту, томати, огірки, перець, кабачки і полуницю. Для цього ми овочі помили, висушили, розрізали капусту, огірки, помідори".


У потертий помідор додає розчин, який розділяє суміш на складові частини. За хвилину результат готовий.


"Результат у нас вийшов 35, 8 міліграм на кілограм, при нормі не більше 150, я рахую середній рівень нітратів".


За півгодини вміст нітратів лаборантка виміряла в усіх овочах та полуниці.


"Ми перевірили полуницю. Було 53.8 міліграм на кілограм при нормі 60, тобто вся продукція, яка була сьогодні в нас, в межах норми нітратів і ми допускаємо її до продажу".


Перевірка на нітрати кожної нової партії овочів, фруктів та ягід обов’язкова, розповідає завідувач лабораторії ринку Держпродспоживслужби в області Костянтин Приходько.


"Якщо трапляються такі моменти, коли вміст нітратів перевищений, складається акт про недопущення до продажу. В ньому вказується кількість нітратів і кількість, яка має бути за нормами".


Костянтин Приходько показав журнал, де фіксують такі випадки.


&ft5 "Ось акт крайній за 12 червня цього року. Виявили підвищений вміст нітратів у кабачках. При нормі 400 було 794 міліграмів на кілограм, тобто вдвічі більше. Це партія 10 кілограмів. Четвертого червня 2021 року у редисі був підвищений вміст рівня нітратів: при нормі 1.200 міліграмів на кілограм, було 1676 міліграмів на кілограмів, теж 10 кілограмів було".



Вживання овочів і фруктів з перебільшеним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я, сказала начальниця відділу Держпродспоживслужби в області Галина Сабадаш.


"Нітрати – це сполука, яка потрапляє до овочів і фруктів при використанні азотовмісних мінеральних добрив. При перевищенні, при неконтрольованому їх використанні в сільському господарстві виникає перевищення вмісту нітратів. Звісно, маленьким дітям ні в якому разі не можна давати такі овочі та фрукти. Це може спричинити кишкові розлади та та алергічні реакції".




1266Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: