Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2021/04/21/za-zirvanii-prolisok-1700-griven-shtrafu.htm
новини, 21 квітня 2021

За зірваний пролісок – 1700 гривень штрафу


За зірваний пролісок – 1700 гривень штрафу, за один паросток черемші – 63 гривні. Такі штрафи сплачують порушники, які рвуть червонокнижні рослини, розповіла Суспільному  інженерка Чорноліського лісового господарства Олена Кирпа. Вона разом з екологом та поліцейським влаштували рейд.


Територія Богданівського лісництва площею майже чотири тисячі гектарів є зоною природного заповідного фонду, говорить Олена Кирпа. Черемшу, каже, тут не висаджували. Вона виросла природнім шляхом на площі три гектари.


"На початку вегетації ця рослина має найбільший смак, коли рослина виходить з ґрунту трубочкою. Зараз вона починає втрачати свої їстівні властивості, вона вже жорстка стає, але все одно є люди, які її нищать".


Червонокнижна назва черемші – цибуля ведмежа. Який штраф повинна сплатити людина за те, що її зірвала, розповідає інспектор з охорони навколишнього середовища Придніпровського округу Олександр Руденко.


"За зривання цієї рослини з природного середовища нашою інспекцією складаються протоколи і направляються до суду і також за продаж і її привласнення. В цьому році Придніпровським округом складено 41 протокол на громадян і всі направлені до суду на розгляд. За продаж мінімальна сума штрафу складає 1700 гривень, це передбачено адміністративним кодексом, за зривання – до 1700".


Якщо під час рейду немає еколога, протокол складає поліцейський, каже дільничний Знам'янського відділу поліції Артем Фесенко.


“Бувають ситуації різні: люди можуть бути агресивно налаштовані, тоді у поліції є повноваження застосувати до них заходи примусу. Також в кодексі України про адмінправопорушення статтями 259 і 261 передбачено, якщо людина відмовляється від складання протоколу або не надає про себе відомості, то її можна доставити до відділу поліції. При мені таких випадків не було".


Далі учасники рейду побували на галявині пролісків. “Пролісків у нас тут декілька видів. Вони розселені на всій території лісових масивів. Нині цвітуть переліски, перші проліски вже завершили своє цвітіння”.


Додає: максимальний штраф для людини, яка зірве квітку – 1700 гривень.


За словами Олени Кирпи, рейди почали проводити в середині березня і триватимуть вони до 31-го травня.


1610Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: