Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/12/24/girniki-kirovogradschini-zavershili-protest.htm
новини, 24 грудня 2020

Гірники Кіровоградщини завершили протест


Працівники Інгульської, Новокостянтинівської та Смолінської уранових шахт розблокували рух на дорогах Кіровоградської області, які перекривали. Про це Суспільному розказав гірник Інгульської шахти Дмитро Бондарєв. Протест гірників тривав три дні.


О 16:00 23 грудня протестувальники розблокували рух дорогою Кропивницький-Київ біля села Велика Северинка Кропивницького району. За словами працівника Смолінської шахти Родіона Сімоненка, їм повідомили, що ”Східний гірничозбагачувальний комбінат” відновить роботу 4 січня 2021 року: ”Генеральний директор знаходиться у Києві, вирішує питання стосовно фінансування. Тому ми – в режимі очікування. Якщо питання зарплатних боргів вирішать, зберемось і поїдемо додому.


Поліцейські, які слідкували за порядком, від коментарів відмовилась.


Виконувач обов’язків директора ”Східного гірничо-збагачувального комбінату Антон Бендик телефоном підтвердив, що підприємство працюватиме з 4 січня. За його словами, 23 грудня сплатять черговий транш – 60 мільйонів гривень – в межах діючого договору підприємства з ”Енергоатомом”: ”Закриють затримку заробітної плати, включаючи аванс за грудень. Наказ про відновлення роботи підписали. Усі шахти починають працювати. З 28 грудня служби забезпечення розпочнуть постачання необхідних матеріалів”.


О 16:30 шахтарі, після отримання інформації від керівника, припинили протест на дорогах.


Шахтар Інгульської шахти Дмитро Бондарєв сказав, що жодного разу усі три уранові шахти Кіровоградської області не виводили в простій: ”Це дуже велика екологічна загроза. Шахтні води заражені радіонуклідами. Коли вони піднімуться до рівня поверхневих вод, питної води не буде, ґрунту не буде. Все буде заражене. І повітря також. Кіровоградська область просто буде знищена”.


Завідувач відділу обласного лабораторного центру Дмитро Орлов розповів, що потрапляння води з уранових шахт у ґрунт негативно вплине на здоров’я місцевих жителів: ”Шкідливі речовини потрапляють до ґрунту, потім – до рослин, потім – до тварин, потім – до людини. Є ще один шлях – прямий, через повітря. Променева хвороба не розів’ється, звичайно, але зменшити тривалість життя, погіршити загальний стан, зменшити захисні сили організму, відповідь на усякі інфекції, негативно вплинути на імунітет ця ситуація може”.


1712Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: