Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 23 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/12/23/kropivnichani-ne-mozhut-otrimati-bezkoshtovno-liki-vid-diabetu.htm
новини, 23 грудня 2020

Кропивничани не можуть отримати безкоштовно ліки від діабету


Кропивничани з діабетом не можуть отримати безкоштовно інсулін закордонного виробництва за державною програмою. Анна Комлєва розповіла Суспільному, в аптеках шукає його протягом трьох тижнів.


У Кропивницькому таких людей майже дві тисячі. Нині в аптеках містяни можуть купити інсулін.


 


Кропивничанка Анна Комлєва хворіє на цукровий діабет з дитинства. Лікується препаратами закордонного виробництва. Пояснює, чому. “Невідомо, допоможе інший препарат, чи ні. Люди, які спробували препарати українські говорять, що у них виникали ускладнення. В аптеці сказали, не буде цього інсуліну за державною програмою. Але ж у продажу він є, тобто його повинні випускати”.


Додає, якщо не зможе отримати потрібний інсулін до Нового року безплатно, купуватиме його за власні гроші. “Пенсія у мене 1700 гривень. І інсулін коштуює 1700 гривень одна коробка, мені цього інсуліну вистачить на три місяці”.


Завідувачка аптеки Оксана Хільченко говорить, востаннє отримали гроші від міськради на видачу інсуліну за безплатною державною програмою 16 грудня. Інсулін українського виробництва безплатно за державною програмою видають. “Виділено 330 тисяч гривень, на сьогоднішній день. Ми відпустили на 280 тисяч, і цей залишок сьогодні-завтра закінчиться. Ми стараємося не відмовляти жодному пацієнту, який приходе, і задовольнити всі його потреби”.


Протягом року отримали понад 10 мільйонів гривень з Держбюджету на фінансування програми закупівлі інсулінів, розповідає начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук. Цих грошей вистачало на 83% хворих на цукровий діабет кропивничан. Це понад півтори тисячі людей. “Держава не знайшла можливості виділити додаткові кошти, саме на кінець року у нас виникла проблема із забезпеченням хворих цукровим діабетом препаратами інсулінів. Тому спочатку було виділено 1 мільйон 100 тисяч гривень для забезпечення потреби у вересні, і на грудень місяць виділено 1 мільйон 300 тисяч гривень”.


Додає, Держбюджетом наступного року передбачили на закупівлю інсуліну понад 7 мільйонів гривень. Ці гроші надійдуть на рахунки управління після нового року.



1576Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: