Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: cbn.com.ua
Дата: 11 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2020/11/11/mihailo-bezhan-mistsevi-slugi-narodu-stvorjuvatimut-koalitsii-z-proukrainskimi-silami-jaki-gotovi-do-konstruktivu-.htm
політика, 11 листопада 2020

Михайло Бєжан: «Місцеві «Слуги Народу» створюватимуть коаліції з проукраїнськими силами, які готові до конструктиву»

cbn.com.ua


Михайло Бєжан – про різницю в один відсоток, «перетягування канату» при формуванні списків та повернення конструктиву у політику.


Кінець виборів – це лише початок нового політичного п’ятирічного марафону. Хто буде «бігти», куди і з ким, для загалу стане зрозуміло найближчим часом. А поки що представники політичних партій підводять підсумки виборчої кампанії, оприлюднюють результати і вже готуються займати крісла в радах. На що налаштовані представники команди президента у Кіровоградській області, чи задоволені результатами виборів і чи готові об’єднуватися та шукати конструктив, розповів Михайло Бєжан, керівник обласного штабу політичної партії «Слуга Народу», депутат міської ради міста Кропивницького згідно з результатами нинішніх місцевих виборів.


— Михайле Михайловичу, Вас розглядали, як кандидатуру на посаду міського голови Кропивницького. Чому не пішли?

— До того моменту, коли приймалося рішення, хто буде кандидатом на посаду голови міської ради міста Кропивницького від «Слуг Народу», мене вже було призначено керівником обласного виборчого штабу. А це дуже відповідальна і серйозна робота, особливо враховуючи, що місцеві вибори були надважливими для президента, який неодноразово наголошував, що для успішної реалізації політики держави, главі потрібна чітка і надійна вертикаль. Тому робота з формування обласного виборчого штабу в нашому регіоні розпочалася дуже швидко і злагоджено. Була створена структура, залучені кваліфіковані спеціалісти з досвідом роботи у виборчих кампаніях. Вже влітку штаб повноцінно працював, аналізував ситуацію, вивчав нове виборче законодавство і будував плани. Вже на той момент були поставлені чіткі цілі і завдання. І не можна було якось це кидати. Одночасно проводити кампанію, як кандидата на посаду міського голови і бути керівником штабу, неможливо. Адже толку не було б ні там, ні там. Це по-перше. По-друге, я реаліст по життю.


Децентралізація дала стільки ресурсів чинним міським головам, що обіграти їх – складно усім претендентам, не тільки «Слузі Народу». Але жоден міський голова, яким би він не був, зможе бути дієвою фігурою тільки в тому випадку, якщо у нього буде підтримки міської ради. Саме роль депутатів міських рад у всіх містах стане визначальною для того чи іншого міського голови, хто б не переміг на виборах. «Слуга Народу» буде представлена у всіх міських радах.


Оскільки, на той момент, у мене вже була відповідальна робота, я просто не мав права все покинути, до того ж я чітко усвідомлював, що у діючого мера є реальні шанси.


— Ви, як керівник обласного виборчого штабу «Слуг Народу», як оцінюєте результати виборів в Кіровоградській області?


— В Кіровоградській області ми набрали трохи більше 20,04 відсотка. Лише на один відсоток програли «Батьківщині» і зайняли друге місце. Здобули 14 мандатів депутатів обласної ради.


Що стосується Кропивницького, то тут непогано виступили місцеві проекти, але й вони у більшості міст та регіонів не зможуть мати моновлади. В міську раду Кропивницького ми теж посіли друге місце – маємо 12,48 %. Отримали 6 мандатів депутатів міської ради.


Звісно, ми сподівалися і працювали на те, щоб бути лідерами. Місцеві вибори традиційно менш популярні, ніж загальнонаціональні. Явка була низькою. В першу чергу, на цю ситуацію все ж таки вплинула пандемія Covid-19. Багато людей просто побоялися за своє здоров’я і здоров’я близьких. Навіть не зважаючи на те, що держава доклала максимум зусиль для забезпечення безпеки на виборчих дільницях. Багато хто дивився, що під виборчою дільницею черга, просто розвертався і йшов не чекаючи.


Окрім цього, на вибори, у більшості, прийшли виборці старшого віку, а також дуже змобілізовані та наелектризовані емоціями від бажання відігратись виборці таких партій, як ОПЗЖ.


Якби прийшло трохи більше молодих виборців та тих, хто підтримав «Слугу Народу» у 2019 році, то результат міг би бути принципово іншим. Значна частина виборців втомилась від токсичної загальнополітичної атмосфери у державі, яку створюють наші опоненти за допомогою своїх партійних ЗМІ та мережевих сіток для розповсюдження агітації. Потрібно повертати конструктив до політики та зупиняти ту навалу фейків та політичних атак, які знищують довіру значної частини виборців до політичного процесу.


— Чи задоволені ви роботою місцевої команди на цих виборах?

— Якщо ви маєте на увазі тих людей, які працювали в штабі, то я дуже задоволений роботою всіх відділів, не зважаючи на ті тяжкі періоди, про які вже немало йшлося в ЗМІ. Маю на увазі складнощі в формуванні списків до обласної та міської рад. Розбіжності при формуванні списків виглядали, як «перетягування канату» від однієї сфери впливу до іншої. Безумовно, ці «каруселі» відчували люди, які працювали в штабі. Не завжди стратегія виборчої кампанії була однаковою у всіх керівників. Та попри все, команда виборчого штабу професійно виконувала свою роботу – люди працювали і були налаштовані на позитивний і високий результат.


А от що стосується роботи представників ДВК, то ними я менше задоволений. Звісно, можна назвати багато причин у їх виправдання, як то нове і доволі складне виборче законодавство, що таки позначилося на виборчому процесі, обмаль часу для того, щоб вони мали можливість чітко розібратися та навчитися правильній роботі. Але, у зв’язку з цим, ми отримали результат виборів, що був розтягнений у часі. І це вже я навіть не говорю про часті зміни голів і членів комісій.


— Якими ви бачите коаліції в міській та обласних радах?

— Представники «Слуги Народу» на місцевому рівні будуть направляти всіх інших політичних гравців місцевого рівня до конструктиву заради інтересу людей. Будемо слідкувати, щоб бюджетні та суспільні ресурси не розкрадалися представниками зі старої системи, які продовжили свої кар’єри. «Слуги Народу» створюватимуть коаліції з проукраїнськими та з тими силами, які дивляться в сторону Європи. Працюватимемо конструктивно з тими, хто буде на це налаштований. Адже це не велика політика, тут немає місця для демагогії, бо треба просто займатися господарськими питаннями. Саме цього чекають мешканці міста та області. А таких питань багато і всі вони потребують вирішення.


— Ви були керівником обласного виборчого штабу політичної партії «Слуга Народу» на місцевих виборах. І стали депутатом міської ради міста Кропивницького від цієї ж політичної сили. Очевидно, що пропрезидентська партія має провести роботу над помилками, які були допущені на місцевих виборах і почати широкомасштабну партійну розбудову. Як ви це бачите?


— Починаючи з двох турів президентських виборів, виборів у парламент та місцевих, ми сформували цілу армію прихильників Президента Зеленського і його команди. На парламентських виборах Кіровоградщина отримала чотирьох з п’яти депутатів мажоритарників від області. Нині ж, на місцевих виборах ми маємо двох мерів з чотирьох найбільших міст – Світловодська та Знам’янки і одні з найбільших фракцій в облраді, міськраді, райрадах та сільських радах. В купі все це – величезна армія людей, які повірили в президента та нашу команду. Тепер у нас завдання активно і вдумливо перетворити це на ефективну партійну структуру «Слуги народу». Цей процес вже запущено, наша команда над цим працює. Я переконаний, що ближчим часом, принаймні у всіх райцентрах, у всіх найбільших містах Кіровоградської області, ви побачите наші партійні приймальні, куди будь-який громадянин зможе прийти, щоб бути вислуханим, а його питання чи прохання максимально буде вирішене в рамках наших повноважень. Я думаю, що за не тривалий час ми станемо найбільшою за чисельністю та найактивнішою політичною силою в регіоні.


— Скажіть будь ласка, які у вас стосунки, а якщо є, то яке співробітництво з представниками влади на місцях? Як новообраними, маються на увазі міські голови, так і, наприклад, з нещодавно призначеним головою Кіровоградської облдержадміністрації Андрієм Валерійовичем Назаренком?


— Почну з останнього. Андрія Валерійовича Назаренка я знаю ще з часів його роботи на Кіровоградщині на різних посадах. Знаю його, як людину рішучу і ефективну, тому, безумовно, вітаю рішення голови держави призначити його на, мабуть, найвідповідальнішу посаду в нашій області. Ми з ним контактуємо майже щодня і кілька разів на тиждень бачимося. Все це, звичайно, стосується абсолютно різних питань нашого регіону та обласного центру. І я, як депутат міської ради і людина небайдужа до проблем, намагаюся посильно допомагати в роботі голові ОДА. Що стосується міських голів, то зі старим новим міським головою Кропивницького, Райковичем Андрієм Павловичем ми вже пропрацювали каденцію. У нас конструктивні робочі стосунки. Я думаю, що кожен мешканець міста зміг оцінити ті, в першу чергу, великі інфраструктурні проекти, які вже реалізовані за керування Андрія Райковича та при підтримці минулої каденції міської ради. Абсолютно переконаний в тому, що така робота продовжиться і буде не менш, а ще більш ефективною, а новообраний склад міської ради, як і я, в тому числі, підставимо плече міському голові.


Сергія Анатолійовича Кузьменка, новообраного мера міста Олександрії, знаю дуже давно і маю так само дружні з стосунки. Спільно з ним працював у бізнесі і знаю його ділову хватку. Він також має величезний політичний досвід – був і народним депутатом, і головою Кіровоградської ОДА, займав інші відповідальні посади. Саме тому якраз наша політична сила прийняла виважене рішення, не висунувши свого партійного кандидата в цьому місті і підтримала Сергія Кузьменка. Переконаний що олександрійці зробили правильний вибір.


Що стосується міських голів Світловодська та Знам’янки – Андрія Івановича Маліцького та Володимира Феліксовича Сокирка, то тут все зрозуміло. Це висуванці нашої політичної сили, представники нашої команди, чесні і порядні люди. Я переконаний, що нашій команді за цих людей не буде соромно. Їм лише зичу успіху і завжди готовий підставити плече.


— Давайте трохи відійдемо від політики. Вже скоро настануть новорічні та різдвяні свята. Чи думали ви вже над подарунками для своїх рідних і чого хотіли б побажати мешканцям нашої області?


— У зв’язку з виборчою кампанією та підрахунком голосів, якби ви не сказали, то я й не згадав би що скоро Новий рік, тому поки що про подарунки для своїх близьких я не думав, але вони обов’язково будуть. Ну а мешканцям нашої області та й країни в цілому, я хотів би, в першу чергу, побажати здоров’я, добра, миру та тепла! Все буде добре!


фото - cbn.com.ua

5753Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: