Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 25 жовтня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2020/10/25/-provibori-informatsiinii-marafon-chi-vsi-dilnitsi-vidkrilisja-jaka-situatsija-z-porushennjami-ta-opituvannjam-prezidenta-.htm
політика, 25 жовтня 2020

"ПроВибори" (інформаційний марафон): чи всі дільниці відкрилися, яка ситуація з порушеннями та опитуванням Президента?


У Кропивницькому стартував інформаційний марафон "ПроВибори". Цієї осені в новому форматі – спільний проект втілюють Прес-клуб реформ та CBN. 


Перша інформаційна сесія відбулася за участі Євгена Цехмістера, голови Кіровоградської обласної виборчої комісії, Сергія Коваленка та Костянтина Яриніча, представників «Європейської Солідарності». 


За інформацією, що була озвучена на початку, майже всі дільниці в Кіровоградській області відкрилися вчасно. Біля деяких дільниць спостерігаються черги, тому виборцям доводиться чекати більше години. Пов’язано це з дотриманням карантинних умов. 


Так, Сергій Коваленко зазначив: «За інформацією «ЄС», вибори проходять в штатному режимі, є черги, які викликані необхідністю дотримуватися соціальної дистанції. В Олександрії, наприклад, одна з дільниць відкрилася на 10 хв пізніше через охоронця, який не приніс вчасно ключа, але це людський фактор. Далі все нормалізувалося. Що стосується підрахунку голосів, то він може тривати не одну добу, як кажуть фахівці. Тож, бажаю терпіння членам комісій. Хотів би закликати мешканців Кіровоградщини прийти на виборчі дільниці і визначитися щодо майбутніх п’яти років, бо сьогодні обирається шлях Кіровоградщини, шлях громад. Можуть бути позачергові вибори парламентські і президентські, а місцевих не буває. Тому все зможемо змінити тільки в жовтні 2025 року. Від кожного з нас залежить майбутнє в кожній з 49 ОТГ, в 4 районних радах, які вперше створюються на території області. Окрім цього обираємо обласну раду і дві районні в місті Кропивницькому ради». 


Костянтин Яриніч додав: «Погода сприяє. Від цих виборів залежить дуже багато чого на наступні п’ять років. Тому, хотілося би, щоб більше виборців поголосували». 


Костянтин Яриніч розповів, що зафіксовано певні непорозуміння на дільницях. Так, на одній з виборчих дільниць видаються бюлетені з прізвищами кандидатів, які мають бути на іншій дільниці. Правову оцінку цій ситуації має дати ЦВК, якими будуть рекомендації чи будуть бюлетені правомірними. Адже жителі цього округу не можуть проголосувати за обраного кандидата.


«Що стосується опитування Президента біля виборчих дільниць, то особисто я не бачив сьогодні якихось порушень. Я хвилювався, що це буде пропаганда, але порушень не зафіксовано. Але, до речі, й активності виборців немає, - додав Костянтин Яриніч. – І опитування проходить не по всій країні, не на всіх дільницях, а вибірково. Кількість людей, які хочуть взяти участь в опитуванні, вкрай мала, це за моїми спостереженнями». 


Євгеній Цехмістер голова Кіровоградської обласної територіальної виборчої комісії розповів: «Була проведена складна і велика робота, всі дільниці відкрилися. Станом на вчора у списках було 815 267 виборців. Розпочалася важка робота. Результати опрацьовуватимуться декілька днів, у кращому випадку матимемо їх до середини наступного тижня». 


Під час інформаційної сесії також була озвучена інформація про те, що вся інформація про виборчий процес, про кандидатів і т.д. на дільницях лежить на столах в одній купі. 


На це Євген цехмістер відповів, що дільничні виборчі комісії самостійно вирішували, де розташовувати інформацію. В залежності від можливості розмістити її на стінах. Було два варіанти інформаційної продукції – плакати та інформаційна брошура з повним списком кандидатів, фото та інформацією про них. 


Нагадаємо, що вже понад десять років в обласному центрі щоразу, коли відбуваються вибори, громадська організація «Прес-клуб реформ» організовує для журналістів інформаційний марафон. У його рамках зазвичай проходить кілька прес-конференцій за участі політиків, експертів, журналістів. 


Інформаційний марафон є вільним майданчиком для поширення інформації, корисної для журналістів, і не призначений для політичної агітації. Хто не зможе бути присутнім, будь ласка, дивіться прямі ефіри онлайн на майданчиках CBN та телевізійного каналу «Вітер». Хто планує прийти, будь ласка, використовуйте захисні маски!


Фото - Ігор Демчук


4448Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: