Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Суспільне
Дата: 10 червня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2020/06/10/-pershe-scho-zroblju-koli-vernus-dodomu-vidispljus-likarka-jaka-likue-covid.htm
політика, 10 червня 2020

"Перше, що зроблю, коли вернусь додому, відісплюсь". Лікарка, яка лікує COVID

Суспільне


"Перше, що зроблю, коли вернусь додому після восьми днів чергування, відісплюсь". Лікарка Юлія Вертель з Кропивницького лікує хворих на коронавірус в інфекційному відділенні Центральної міської лікарні. Найдовше – два тижні, чергувала у квітні.


Юлії Вертель 30 років. Після чергування в лікарні вона здає аналіз на коронавірус. Робить це в лікарні, де працює. "Це викликає неприємні відчуття, бо беруть з носоглотки – глибоко вводять тампон, тому це боляче до сліз". Відібраний зразок для дослідження передадуть в лабораторний центр, результат лікарка знатиме наступного дня.


Юлія Вертель відпрацювала свої години на одну ставку з 1 по 8 червня, – говорить старша медсестра Центральної міської лікарні Оксана Возіян. "На місяць задіяні 29 медпрацівників, поділені вони на дві зміни. Перша зміна працює з 1-го по 15-те – це медсестри і санітарочки, вони відпрацьовують півтори ставки, із 16-го по 30-те працює друга зміна, вони роблять цілодобово, добу через добу".


Працювати важко, але свою роботу любить, – каже лікарка. "Був наплив хворих, доводилося працювати вдень і вночі. Було не страшно, тому що на мені захисний одяг, я розумію, що йду до такого хворого. Це моя робота, мені треба було вилікувати цю людину, мені нема коли хвилюватися і боятися".


Важко і фізично, і психологічно, бо з хворими треба розмовляти – вони бояться самого слова, – каже Юлія. Фізично важко, бо у захисному костюмі спекотно: "Піт тече градом, немає чим дихати, запотівають окуляри. Ми працюємо у двох печатках, захисних окулярах, маска-респіратор та чоботях".


"Перше, що зроблю, коли вернусь додому, відісплюсь". Лікарка, яка лікує COVID

Ми працюємо у двох печатках, захисних окулярах, маска-респіратор та чоботах


Захисний костюм лікарка змінює на сукню та додому вона йти не може, поки не дізнається результати аналізу. Медики, які заступають на цілодобове чергування живуть у паліативному відділенні.


"В ординаторській –вона ж їдальня, вона ж спальня, я проводила багато часу – працювала з документацією, їла, відпочивала. Тут є все необхідне: душова, шафа для особистих речей, ліжко. Мої батьки живуть в іншій області, у Маріуполі, я їм не казала про те, що днюю та ночую тут, бо батьківське серце найрідніше, його треба берегти".


"Перше, що зроблю, коли вернусь додому, відісплюсь". Лікарка, яка лікує COVID


В ординаторській – вона ж їдальня, вона ж спальня, я проводила багато часу – працювала з документацією, їла, відпочивала


За свою роботу медики мають отримувати більшу зарплатню – вважає Юлія Вертель: "Нам виплачують "ковідні", як і обіцяли, але взагалі медичний працівник в нашій країні недооцінений, ми маємо отримувати таку зарплатню завжди. До цього періоду, як молодий спеціаліст, я отримувала 4700. Я отримувала "ковідні" тільки за квітень, отримала 13 тисяч".


На наступне чергування Юлія вийде першого липня.


Суспільне

2255Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: