Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Олена Степанок – завідуюча відділом науково – просвітницької роботи музею мистецтв
Дата: 30 квітня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/04/30/vidkrilasja-ekspozitsija-tvoriv-do-velikodnja.htm
фотогалерея, 30 квітня 2021

Відкрилася експозиція творів до Великодня

Олена Степанок – завідуюча відділом науково – просвітницької роботи музею мистецтв


30 квітня 2021 року в Музеї мистецтв  розгорнуто експозицію творів до Великодня.


Великодень - давне свято весни, як вважали наші пращури цілковита перемога весни - літа над зимою, перемога життя над смертю, свято подружньої любові та злагоди в родині. Після запровадження християнства це свято Пасха,  як відомо пов’язують із біблійною легендою про воскресіння Ісуса Христа.


Великдень вважається найбільшим днем у році, бо тоді воскресає життя - Сонце. А весь світ возносить хвалу воскресінню. Народженню любові, доброти, надії та радості життя. Предки вважали що в цей день Господь відчиняє небо і через небесні ворота приносить у людські душі очисний вогонь.


Згідно з віруванням, Ора -  зародився саме з вогняного Яйця-райця                    у вирії – життєтворчому просторі, це той світ де виросло Дерево життя.  Саме художньо-образною мовою Василь Завгородній (1925-2009)  відобразив                  у своїй роботі «Яйце-райце».


Два живописні твори «Пасхальний ранок» (1994) Віктора Осипенко (1958-2016)  та «Великдень» (1989)  Анатолія Данилова (1941-2011) про очікування Великодня. 


Однією з прадавніх великодніх традицій було виготовлення крашанок                  і писанок. Орнаменти яких донесли до нас відгук уявлень пращурів про природу небо і землю. 


В експозиції представлено «Натюрморт з писанками» (2001) добре відомого поціновувачам мистецтва кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України Анатолія Дворського (1948-2010), який в свій час звертався в живописних і графічних доробках до духовної культури наших пращурів, шукаючи ідеал сучасності у віддзеркаленнях  минулого. Образи в його картинах насичені архаїчною силою, експресією, рухом, енергією дії. Потужний колір, підкреслений графікою лінії та орнаментикою мови, посилюють знаковість і символічність зображення. 

 

Особливою священною жертвою Богові на Великдень був коровай посипаний пшоном, що символізує народження і повноту життя: «Натюрморт. Паска» (2009),Лариси Зоріної (1960р.н.).

 

На Великдень молодь обов’язково водила хороводи-танки, співала пісень. Ходіння по колу за Сонцем мало сприяти швидкому пробудженню та розквіту природи . Саме на цю тему в експозиції представлено роботу Лариси Зоріної (1960р.н.)  «Великодні забави»(2012).


Передувала Великодню Вербна неділя і з такою назвою живописна робота «Вербна неділя» (2006) художника з Луганської області, члена Національної спілки художників України Володимира Козлова (1951р.н.) також представлена в експозиції.

 


2492Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: