Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: фотогалерея
Автор: Валерія Лінчевська -науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв
Дата: 22 березня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/photo/2021/03/22/-teatralne-zadzerkallja-kropivnitskih-ljalkariv-.htm
фотогалерея, 22 березня 2021

«Театральне задзеркалля кропивницьких лялькарів»

Валерія Лінчевська -науковий співробітник відділу туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи Музею мистецтв


19 березня 2021 року у Музеї мистецтв відбулося відкриття виставки «Театральне задзеркалля кропивницьких лялькарів», розгорнутої у співпраці з Кіровоградським обласним академічним театром ляльок та обласною універсальної науковою бібліотекою ім. Д.І. Чижевського  до Всесвітнього дня лялькаря, що відзначається 21 березня. 


Основу експозиції складають різноманітні інструменти театрального мистецтва - ляльки різних періодів функціонування театру, костюми, декорації, афіші та фото із виступів театральної трупи лялькарів, а також твори образотворчого мистецтва Василя Остапенка з фондового зібрання Музею мистецтв та ескізи ляльок до твору «Аліса в Країні Див» Наталії Корнілової, надані обласною універсальною науковою бібліотекою                             ім. Дмитра Чижевського.


Необхідно зазначити, початок своєї історії Кіровоградський академічний обласний театр ляльок бере ще у довоєнні роки. За вісімдесят років діяльності, колективом театру створено понад 200 високохудожніх постановок за класичними творами всесвітньо відомих авторів: Ш.Перро, Г.Х.Андерсена, Д.Радарі, братів Грімм, Е.Т.А. Гофмана, О.Пушкіна, М.Гоголя, І.Франка, С. Михалкова, С.Маршака, К.Чуковського, О.Олеся та сучасних дитячих драматургів: Ю. Чеповецького, Г. Усача та                                   Я. Златопольських, М. Бартенєва, Н. Шейко-Медведєвої, В.Нестайка та інших. 


Цей унікальний заклад культури є лауреатом багатьох міжнародних та Всеукраїнських нагород. Так, зокрема, за вагомий внесок у розвиток                              і популяризацію української культури і театрального мистецтва колектив театру у 2005 році був нагороджений Почесною грамотою обласної державної адміністрації  і обласної ради, а директор театру Григорій Педько у 2006 році за високі творчі досягнення та пропаганду театрального мистецтва отримав Почесну грамоту Міністерства культури і мистецтв України та відзнаку Міністерства культури і туризму України «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2007р.). У 2009 році театр отримав статус «академічного», а його керівник став заслуженим працівником культури України. 


Понад 40 років свого життя віддав служінню мистецтву театру ляльок його головний художник, член Національної спілки художників України, член Національної спілки театральних діячів України, заслужений працівник культури України, а в народі – «Кіровоградський Папа Карло» Василь Макарович Остапенко (1937-2012). Завдяки цьому талановитому майстру народилися близько 150 вистав театру. Його роботи – картини, макети, ляльки – були представлені на театральних виставках у Москві, Тбілісі, Празі, Києві, Харкові, Луцьку, Кіровограді, 8 з них представлено на презентованій виставці. 


Характерною ознакою виставки є її «об’ємний» та різноплановий характер. Так перлиною експозиції стала декорація «Дорога до Віфлеєму», яка відображає сюжет Біблійних мотивів. 


Інша декорація - «Вертеп», створена для містичної драми для дорослих за мотивами повісті «Вій» репрезентує історію театрального мистецтва, адже саме вертеп вважається прототеатром на території України.


Цікавинкою для глядачів також є  куточок із театральними костюмами, які створюють дивовижну атмосферу карнавалу. 


Особливої уваги заслуговують ляльки-актори Поросятко Нуф-нуф та Вовк – учасники вистави «Троє поросят» у постановці Володимира Козловського, з якої і починається творчий шлях театру ляльок в 1939 році. Його подальшу історію та різнобарв’я репертуару висвітлюють презентовані в експозиції ляльки – герої вистав: «Івасик-Телесик», «Золотий ключик», «Пурпурова квіточка», «Хома і Щука» та інші.


Впевнені, виставка стане резонансною подією в культурно-мистецькому житті міста, адже вона є цікавою і актуальною як для дорослих так і дітлахів. 



1851Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: