Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор:
Дата: 10 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2020/07/10/bespredel-vid-mangerivtsiv-abo-hto-vidzhimae-vrozhai-na-hersonschini.htm
розслiдування, 10 липня 2020

Бєспрєдєл від «мангерівців» або Хто віджимає врожаї на Херсонщині


Якщо у пересічного жителя Херсонщини та навіть країни запитати, які новини про цю область він може згадати за пару років, то фактично кожен другий назве новину про резонансну розправу над активісткою Катериною Гандзюк і сумнозвісні «віджими» земель з урожаєм, які продовжуються і до сьогоднішнього дня. Однак не всі знають, що між цими двома, на перший погляд, несхожими злочинами, є зв'язок – до них причетне одне організоване злочинне угрупування, яке очолює Владислав Мангер – фігура, відома як в місцевій політиці, так і у всеукраїнських кримінальних колах. Однак, про усе по порядку.


 Випадки рейдерства  почали виникати на полях Херсонщини ще декілька років тому. Банда, яку очолюють кримінально відомий голова Херсонської облради Владислав Мангер, ставленик злодія в законі Олександр Трутнєв (за даними низки джерел у правоохоронних органах, саме його люди причетні до вбивства Катерини Гандзюк) та бізнес-партнер Мангера Сергій Плачков лише за кілька років ошукала низку маленьких та середніх фермерів. Для цього була придумана досить проста схема: представники однієї з фірм злочинців укладають з підприємцем договір про продаж урожаю з орендованих полів, однак згодом створюють фірму-одноднівку, створюють фіктивні договори купівлі-продажу і перепродають цей самий врожай декілька разів. На превеликий жаль, жертв цієї класичної рейдерської схеми, створеної такими відомими на Херсонщині людьми, як Мангер, Трутнєв та Плачков, стає дедалі більше, заяв до місцевої поліції теж, однак жодне кримінальне правопорушення за фактом шахрайства та рейдерських дій цієї банди не було розкрито. Ба, навіть починати ці провадження поліцеzйські не поспішають, ймовірно, співпрацюючи з представниками цієї ОПГ.


Сподіваємося, остання подібна жахлива ситуація із захопленням земель на Херсонщині сталася нещодавно у Каховському районі. Можливо, ОПГ Мангера і КО вдалося б прокутити схему з багатократними продажами через фіктивні договори та фірми ще раз, якби через випадковість або ж ефект бумерангу, керівником однієї з фірм ВИПАДКОВО не став учасник АТО Олександр Гончар. За словами Гончара, пропозицію працювати в аграрній сфері він отримав від знайомих, досвід роботи в цій сфері він мав, тож на пропозицію погодився. Однак коли дізнався про те, що фірма створена фіктивно та що став жертвою угрупування Мангера та його банди, вирішив не здаватися та у законний спосіб боротися із зловмисниками.


Такою фіктивною фірмою, якою навмисно призначили керувати АТОвця, виявилася ТОВ ТОВ "АЛТАНОЛ-АГРО". Фактично фірма є тезкою ТОВки члена банди Мангера Сергія Плачкова, який досі є керівником ТОВ «Алтанал-Агро». За даними ЗМІ, внаслідок бездіяльності члена банди Мангера Сергія Плачкова, засновника ТОВ «Алтанал-Агро», і його спільників, виникли передумови по доведенню підприємства до банкрутства. ТОВ „Алтанал-Агро“ отримало мільйон гривень поворотної фінансової допомоги від однієї з фірм, однак згодом Плачков передав за договором право виплати боргу ТОВ «Оптіма Фешен», на суму більшу мільйона гривень, про що поінформовано отримувача позики.


Згодом  ТОВ  „Оптіма Фешен“ та ТОВ „Алтанал-Агро“ уклали договір купівлі-продажу посівів сільськогосподарської продукції як об'єкта незавершеного виробництва, яка на момент укладення договору вирощувалась на земельних ділянках Каховського району Херсонської області, загальною площею 573 гектари.


У противагу законній діяльності господарських підприємств на заваді виконання господарських зобов'язань встав фактичний керівник Сергій Плачков, який звернувся до господарського суду Херсонської області, з метою визнання власності на посіви та заборони їхнього скошення. Зазначається, що Плачков здійснив вищевказані дії виключно з метою не виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу посівів. При цьому він подав до суду фальсифікований договір купівлі-продажу сільськогоподарської продукції, на якому міститься відтиск підробленої печатки підприємства. Таким чином ТОВ «Оптіма Фешен», усвідомлюючи протиправність дій керівника ТОВ «Алтанал-Агро», які направлені на невиконання господарських зобов'язань та з метою привласнення сільськогоподарського збіжжя, заявило та відкрило два кримінальних провадження, які внесені до ЄРДР.


         












Рейдерські жнива на Херсонщині

Варто додати, що всупереч забороні скошення вказаних посівів Плачков продовжив протиправні дії по рейдерському захопленню посівів сільськогоподарської продукції та почав незаконний збір врожаю в селі Богданівка, викосивши 58 га та отримавши 203 тони ячменю.


Як повідомляють джерела, органи поліції Херсонської області бездіють, не реагують на дані вимоги власника посівів. Злочинна бездіяльність органів слідства вже завдала збиток підприємству на суму 2,2 млн грн. Відкрите питання, чи вдасться Сергію Плачкову та усій банді Мангера знову залишитися безкарними, оскільки відомо, що попри ймовірну причетність до жорстокого вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк главаря ОПГ Мангера навіть не звільнили з посади голови обласної ради. Тож , чим завершиться боротьба ошуканого героя АТО та підприємців залишається загадкою не лише жертво злочину, а й для органів влади, які покривають фігурантів головної банди Херсонщини…


29451Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: