Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: розслiдування
Автор: Центр Журналістських Розслідувань
Дата: 20 вересня 2016
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/investigation/2016/09/20/ofitsiino-chinovniki-oblradi-znachno-zanizili-tsinu-pri-prodazhu-okp-bibliotechnii-kolektor-.htm
розслiдування, 20 вересня 2016

Офіційно: чиновники облради значно занизили ціну при продажу ОКП «Бібліотечний колектор»

Центр Журналістських Розслідувань


Журналісти інформаційного порталу «Кіровоград24», в рамках громадської ініціативи «Центр Журналістських Розслідувань», поводять розслідування того, як місцева влада розпоряджається майном територіальної громади.


Так, журналісти «Центру Журналістських Розслідувань» вже неодноразово писали про підозрілі оборудки чиновників Кіровоградської обласної ради з майном територіальної громади. 


Нещодавно нами було проведено розслідування щодо, на нашу думку, заниження вартості нерухомого майна ОКВП «Бібліотечний колектор», при його відчуженні. 


Отже, відповідно до наявних у нас документів, з’ясувалося, що, згідно з протоколом товарної біржі «Кіровоградська універсальна товарна біржа» від 21 жовтня 2015 року №35 про хід торгів на аукціоні з продажу комплексу будівель, розташованого за адресою: місто Кіровоград, вул. Гайдара, 44, переможцем торгів визначено Дмітрієва Віталія Юрійовича, якому було реалізовано майно, що знаходиться за згаданою адресою, за 827 тисяч 835 гривень 39 копійок, з урахуванням ПДВ. Це майно колишнього ОКВП «Бібліотечний колектор». Здавалося б, що тут поганого? Враховуючи сьогоднішні реалії, структура комунального підприємства «Бібліотечний колектор» давно втратила свою доцільність. Приміщення та майно, фактично, не використовувалося і зношувалося. А тут обласний бюджет отримує майже мільйон гривень. Та проблема в тому, що, отримавши майже мільйон, обласний бюджет недорахувався, як мінімум, ще кількох. Натомість, очевидно, це не стосується бюджетів чиновників, які відповідали за це рішення, адже подібні послуги, зазвичай, щедро винагороджуються і цьому мають дати відповідну оцінку представники правоохоронних органів. 


Тепер докладніше, про що йдеться? Приміщення колишнього бібліотечного колектора знаходиться не близько до центру, проте в досить густо населеному і з розвиненою інфраструктурою мікрорайоні Новомиколаївка Кропивницького (вул. Олега Ольжича, 44, колишня Гайдара). Сам об’єкт, хоч і деякий час не використовувався, проте знаходиться в досить доброму стані. До нього підведені всі комунікації, а буквально в кількох метрах є навіть залізничне полотно. З цього приводу експерти ринку зазначають, що це значно додає до вартості об’єкта. Адже, якщо його використовувати, як виробничу чи складську базу, то можливість залізничного сполучення є серйозною перевагою. Сам об’єкт огороджено металевою огорожею і більшою мірою територія має асфальтне покриття (майже 360 квадратних метрів). Загальна площа під усіма приміщеннями складає 2 тисячі 352,2 квадратних метра. А самі приміщення, відповідно, поділяються на: магазин (242,6 кв м), майстерня (52,9 кв м), прохідна (19,5 кв м), гараж (168,8 кв м), склад (409,3 кв м), ще один склад (243,8 кв м), приміщення бібліотечного колектора (1158,1 кв м), щитова (34 кв м), сарай (17,9 кв м), вбиральня (5,3 кв м).


В цьому ж розслідуванні ми проаналізували, що подібне майно на ринку нерухомості в обласному центрі коштує значно дорожче. У зв’язку з цим, ми направили офіційні запити на адресу Національного антикорупційного бюро України і в прокуратуру Кіровоградської області. Натомість, НАБУ перенаправило наш лист за належністю до Державної фінансової інспекції в Кіровоградській області, з якої нам надійшла відповідь, що підтверджувала наші припущення щодо заниження вартості при продажу комунального майна. Так, зокрема, у відповіді ДФІ в Кіровоградській області йдеться: «Згідно з отриманих копій висновку та звіту про незалежну оцінку майна встановлено, що початкова вартість майна становить 943 тисячі 737 гривень з урахуванням ПДВ. Відповідно до даних протоколу товарної біржі «Кіровоградська універсальна товарна біржа» про хід торгів на аукціоні з продажу майна КП «Поліграфія» від 21.10.2015 №35, початкова вартість майна складає 819 тисяч 639 гривень з урахуванням ПДВ. Так, як додатком 1 до рішення №630 та Порядком передбачено, що відчуження майна ОКП «Бібліотечний колектор» проводиться за ціною, визначеною незалежною оцінкою, КП «Поліграфія» занижено початкову стартову вартість майна ОКП «Бібліотечний колектор», що реалізовувалось через аукціон на 124 тисячі 098 грн, чим порушено вимоги рішення №61 та додатку 1 до рішення №630». 


Від себе нагадаємо, що кінцева ціна продажу всього, на приблизно 8 тисяч гривень, перевищила початкову, яку і було суттєво занижено. 


Також ДФІ в своїй відповіді нам повідомляє, що: «Інформацію щодо виявленого порушення, в частині заниження початкової (стартової) вартості майна АКП «Бібліотечний колектор», посадовими особами КП «Поліграфія» та Кіровоградської обласної ради направлено до Управління захисту економіки в Кіровоградській області. В свою чергу, «Центр журналістських Розслідувань» продовжуватиме відслідковувати, як цю справу, так і інші, про що ми інформуватимемо вас на сайті «Кіровоград24».    


49373Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ирина 7 лютого 2017 18:05
0
А здания по улице Добровольского 2 не по заниженной цене проданы Губареву Дмитрию? Таже схема с участием Дмитриева Виталия. 2000кв метров и участок за 300ты гривен?
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: