Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: надзвичайні події
Автор: Кіровоград24
Дата: 4 липня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/incidents/2017/07/04/jak-para-hloptsiv-z-bolgarkoju-postavili-na-kolina-vsju-oblast.htm

Як пара хлопців з болгаркою "поставили на коліна" всю область

Кіровоград24


Суботнім вечором, 1 липня, зі швидкістю вірусу Petya між кропивничанами у соцмережах стало розповсюджуватися повідомлення про аварію на водогоні «Дніпро-Кіровоград» і необхідність терміново запасатися водою. Вже наступного дня з’ясувалося, що аварія не рядова, а кваліфікована, як надзвичайна ситуація і води не буде довго. Тому, Кропивницькому дали воду з 9 до 11 години ранку з резервуарів. Хто встиг запастися, тому пощастило. Вже протягом кількох годин в усіх магазинах міста змели з полиць бутильовану воду. І хоч представники міської влади Кропивницького запевнили, що воду підвозитимуть в усі мікрорайони міста стабільно і за графіком, вже наступний день показав, що влада не готова до подібних ситуацій. Отже, ми спробували проаналізувати основні проблеми, які спричинила аварія на водогоні «Дніпро-Кіровоград». Нагадаємо, що ситуація з постачанням води в Кіровоградській області є досить унікальною для України.


Водогін «Дніпро-Кіровоград», завдовжки 120 км, постачає воду з річки Дніпро в чотири найбільших міста області: Світловодськ, Олександрію, Знам’янку та Кропивницький. В сумі, це приблизно 400 тис. споживачів, що складає майже половину всіх жителів регіону. Тобто, суботня аварія залишила без води півобласті. Найскрутніше виявилося мешканцям обласного центру, оскільки вони є кінцевими споживачами по гілці водоводу. І відновлювати водопостачання у Кропивницькому доводиться найдовше. Нагадаємо, що, за офіційною інформацією аварія сталася через те, що невідомими було випиляно металевий кутник з електроопори високої напруги в Світловодському районі. Внаслідок чого опора впала і обірвала лінію електропередач. 


Отже, перше питання, що виникає, адресується монополісту на ринку електроенергії в регіоні – ПрАТ «Кіровоградобленерго». Не зважаючи на їхні заяви, що електроопора впала одразу після того, як її підпиляли, видається трохи дивною і надто відчайдушною поведінка «металістів». Адже опора могла впасти на них та й падаючи, вона обривала високовольтні дроти, які так само могли вбити чи покалічити зловмисників. Це наводить на думку, що кутник могли випиляти значно раніше і опора ще трималася до того часу, поки в область не прийшли шквальні вітри, що наробили багато лиха по всій області. І, очевидно, й завалили підпиляну електроопору. Тому до обленерго питання просте: як часто вони здійснюють регламентні, і не лише, огляди такого стратегічно-важливого майна. І чи взагалі здійснюють?


У зв’язку з цим, зовсім не рядовим злочином, звичайно, виникає питання і до поліції. Вкрасти кабель в ліфтовій – це одне питання. А залишити без води півобласті – це зовсім інше. І саме поліція має посилити боротьбу з подібними злочинами. 


У зв’язку із ситуацією виникає питання і до обласного водоканалу. Зовсім нещодавно було широко розпіарено отримання цією структурою кредиту від Світового банку. Проте, як виявилося, кредит пішов на що завгодно, але не на те, щоб максимально швидко убезпечити себе від таких надзвичайних ситуацій або, принаймні, максимально швидко і ефективно зреагувати на них. 


Ну і звичайно питання до міської влади Кропивницького. Виявилося, що місто абсолютно неготове до подібних надзвичайних ситуацій. Мала кількість автоцистерн для автопідвозу води мешканцям мікрорайонів призводила, фактично, до водних бунтів. Коли мешканці по 4-6 годин, очікуючи водовозку, не відпускали її силою доки не зливали всю воду до останньої краплі. 


Маємо сподівання, що всі відповідні структури та відповідальні особи зроблять правильні висновки з ситуації, що склалася.          


50746Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: