Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор:
Дата: 3 лютого 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/02/03/literaturno-kraeznavche-perehrestja-evgen-malanjuk-ideolog-ukrainskoi-gotiki-.htm
культура, 3 лютого 2022

Літературно-краєзнавче перехрестя «Євген Маланюк - ідеолог української готики»


У центральній міській бібліотеці ім. В. Панченка відбулося літературно-краєзнавче перехрестя «Євген Маланюк - ідеолог української готики». Бібліотекарі знайомили користувачів з цікавими історичними фактами про Євгена Филимоновича, про його життя у нашому місті, яке тоді називалося Єлисаветградом. Кожному місту є чим і ким пишатись і, хоча наше місто не найстаріше в Україні, але своєю красою та особливостями історії не поступається іншим. 


Євген Маланюк з 1906-го по 1914 р. навчався в Єлисаветградському земському реальному училищі, багато читав, непогано малював, а вірші почав писати у 13 років. До речі, у різні роки у цьому навчальному закладі здобували знання Євген Чикаленко, Панас Саксаганський, Микола Садовський, Кароль Шимановський, Гнат Юра.


Детальніше про життєвий та творчий шлях Євгена Маланюка користувачі могли дізнатись, переглянувши відеопрезентацію.


Для шанувальників поетичного слова бібліотекарі провели огляд книг з виставки «Євген Маланюк – співець степової Еллади», де були представлені не тільки твори нашого видатного земляка, а й видання відомих вчених, професорів Леоніда Куценка та Григорія Клочека.


Також протягом дня читачі бібліотеки приєднались до челенджу до 125-річчя з дня народження поета.


Євгену Маланюку випала нелегка доля подвійного емігранта. Він змушений був залишити Вітчизну, аби більше ніколи не повернутися додому. Та співець Степової Еллади усе ж повернувся в Україну, про яку марив на чужині і вірним сином якої завжди був. Повернувся назвами вулиць і шкіл, повернувся пам’ятником на центральній площі в Новоархангельську, повернувся щорічною обласною літературною премією, повернувся своїми творами, які збагачують наші душі.


Тож, запрошуємо долучитися до творчої спадщини видатного поета, громадянина, головною ідеєю якого була українська державність і завершуємо словами Маланюка:


«Крізь зойк заліз,

Крізь звіра рик, 

Крізь дим руїни – Україну 

Новий узріє чоловік»


3163Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: